Dragă Cajvaneanu,
Am primit mai multe întrebări despre SUMAL și modul în care evoluează campania pentru stoparea tăierilor ilegale. Deși, în ultima vreme, am vorbit mai mult despre poluarea aerului din orașe și campania de climă și energie, trebuie să știi că nu ne-am oprit din lupta pentru a proteja pădurile din România.
Probabil ai aflat deja: Comisia Europeană a somat autoritățile române să stopeze urgent tăierile nesustenabile din păduri. Una dintre soluțiile susținute de Greenpeace de ani buni (dar sabotată de guverne succesive) este implementarea imediată a SUMAL. Sistemul de Urmărire a Materialelor Lemnoase constă într-o bază de date care înregistrează fiecare arbore și îl urmărește din satelit, prin GPS și prin camere video instalate în puncte cheie. Bine pus în funcțiune și lăsat să-și facă treaba, SUMAL ar putea opri jaful din pădurile României.
Pe 3 noiembrie 2019, am ieșit cu miile în stradă pentru pădurile României, în București și alte 20 de orașe. Am cerut autorităților măsuri urgente pentru stoparea tăierilor ilegale și a crimelor față de cei care apără pădurea. Am cerut protecția strictă a pădurilor bătrâne din Amazonul Europei, cum îl numește și Leonardo diCaprio. Am cerut, alături de tine, un sistem transparent și o soluție informatică independentă de factorul uman, atât de ușor de corupt sau manipulat. Am explicat cu desene animate, ca să înțeleagă toți politicienii: ”Vrem SUMAL, nu lemn ilegal!”.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a înțeles mesajul, așa că și-a asumat datele din Inventarul Forestier Național (tăinuite chiar de autorități), statistici arată dimensiunea dezastrului. În urma presiunii societății civile, a promis operaționalizarea de urgență a SUMAL, a bugetat imagini satelitare și monitorizare GPS pentru transporturile de lemn.
Dacă încă nu l-ai văzut, urmărește clipul despre SUMAL și distribuie-l mai departe prietenilor!
Unii dintre cei aproape 60.000 de semnatari ai petiției pentru SUMAL ne-au scris să ne întrebe ce se mai întâmplă cu acest sistem. Iată ce spun autoritățile:
”Sunt optimist în legătură cu calendarul asumat, este unul realist. Stau lângă programatori și văd cum lucrează, așa că termenele din aprilie și iunie vor fi respectate. Ar trebui, în același timp, să discutăm mai mult despre tăierile nesustenabile, nu doar despre cele ilegale, fiindcă și metodele de fentare a sistemului vor deveni mai sofisticate. La început vom vedea o reducere masivă a tăierilor ilegale, dar în timp unii vor căuta din nou să păcălească sistemul și chiar să schimbe legislația pentru a legaliza exploatări dezastruoase.” (Bogdan Micu, consilier pe probleme de tăieri ilegale în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor)
Sumarizând discuția cu reprezentantul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor am primit răspuns la întrebări cheie:
🌲 Când va fi funcțional?
Pe 15 aprilie, SUMAL va fi dat spre testare ocoalelor silvice din toată țara, iar de pe 31 iunie va putea fi accesat de oricine dorește să urmărească activitatea forestieră.
🌲 Ce aduce nou?
- Mai multă transparență în activitatea forestieră;
- Digitalizarea integrată a administrației forestiere;
- Trasabilitatea volumetrică a lemnului: vom ști cât lemn se extrage din pădure și de unde;
- Supravegherea prin imagini satelitare de înaltă rezoluție a pădurilor României.
- Trasabilitatea lemnului rămâne minimală: începe în pădure și se încheie la primul depozit, care poate fi chiar la capătul drumului forestier. De acolo, bușteanul se amestecă cu alții și i se pierde urma. Încă nu putem ști dacă masa de cafea pe care vrem s-o cumpărăm folosește lemn din păduri virgine sau nu;
- Sistemul nu își ia inputuri automat din teren, ci se bazează în continuare pe introducerea datelor de către pădurar, exploatator, șoferul de camion care transportă lemne;
- Licitația pentru serviciile de satelit este încă în curs. Dacă teledetecția se va face cu imagini satelitare de joasă rezoluție și frecvență redusă (o dată pe lună sau mai rar), alertele vor fi ineficiente și tardive;
- Modulul de alertare automată nu va fi operațional nici după 31 iunie, nefiind încă dat în lucru. Drept urmare, va mai trece timp până când tăierile suspecte o să declanșeze automat alarme care să ajungă în timp real la Ocolul Silvic aferent, la Garda Forestieră, la Poliție și la Ministerul Mediului;
- Legile sunt în continuare deficitare, fiind făcute de cei care exploatează, nu de cei care protejează mediul.
Concluzionând, avem nevoie de trasabilitate piesă cu piesă (nu doar volumetrică) a materialelor lemnoase, de la arborele din pădure până la măsuța de cafea din magazin, astfel încât exploatările nesustenabile să intre sub incidența legii și să nu mai aibă sens din punct de vedere economic (fiindcă nu va mai cumpăra nimeni lemn dintr-o pădure protejată).Trebuie să extindem protecția strictă asupra pădurilor naturale ale României de la 3%, cât protejăm acum pe hârtie, până la 30% în cel mai scurt timp și în mod real. E vital să protejăm ce avem valoros, să regenerăm pădurile distruse și să extindem perdelele forestiere și suprafețele împădurite pe mari părți din teritoriul României.
Rămânem cu ochii pe cei care încearcă să schimbe legea în așa fel încât să slăbească protecția pădurilor și să treacă drept legale exploatări nesustenabile, care distrug ecosisteme vitale. Dacă vrei, poți susține campania noastră de păduri printr-o donație!
Mulțumim pentru sprijin, Cristian Neagoe Press &Comms Officer |