Harta scumpirilor la benzină în UE, video educație rutieră

Harta scumpirilor la benzină în UE




Prețul carburanților

Răspuns de la Consiliul Concurenţei 
la o sesizare trimisă de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor Botoşani: 
"...avem suspiciuni că există o înţelegere de tip cartel între companiile care operează pe piaţa carburanţilor..."

Scrisoare din partea APC Botoşani la Consiliul Concurenţei

Stimate domnule Bogdan Chiriţoiu,

Referitor la o declaraţie susţinută de Domnia Voastră, citată de ziarul Gândul (http://www.gandul.info/news/de-ce-s-a-scumpit-benzina-reprezentantii-rompetrol-arata-formula-de-calcul-consiliul-concurentei-hotul-neprins-e-negustor-cinstit-7881812 )  potrivit căreia o investigaţie referitoare la preţul carburanţilor declanşată în anul 2005  se va finaliza în luna februarie a.c.,  urmând ca raportul final să fie făcut public abia la mijlocul anului 2011, ne exprimăm opinia că procedurile actuale  sunt inadmisibil de greoaie iar investigaţia riscă să rămână fără obiect.
Având în vedere suspiciunile abuz de poziţie dominantă  care au început să apară în presă şi planează asupra  anumitor companii în domeniu cât şi  sumele  uriaşe de profituri speculative şi „împrumuturi aranjate” reclamate de consumatori –  considerăm o astfel de practică, de a tergiversa adoptarea unei poziţii oficiale din partea Consiliului Concurenţei,  descurajează şi lezează o serie de drepturi fundamentale ale consumatorilor . Ne referim la: DREPTUL DE A ALEGE: - adică dreptul de a avea acces la o varietate de produse si servicii, la preturi stabilite pe baza liberei concurente, DREPTUL DE A FI ASCULTAŢI -  de a-si exprima nemulţumirile legitime referitoare la bunuri si servicii si la condiţiile de cumpărare ale acestora.; DREPTUL DE A SESIZA SI A FORMULA PLANGERI SI PETITII.
Ca atare vă rugăm să întreprindeţi acele acţiuni legale care vă stau în putinţă pentru ca oferi un răspuns cât mai prompt şi viabil cererilor consumatorilor din România.


Radu Căjvăneanu,
Vicepreşedinte executiv voluntar,

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor                        12 ianuarie 2011
Botoşani



Domnului Bogdan Marius  Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei

Răspunsul din partea Consiliului Concurenţei (fotocopie): 




Comentariu APC Botoşani vizavi de răspunsul primit: 

- Cunoşteam că Autoritatea Română de concurenţă nu are în atribuţii reglementarea preţurilor; 
- Ar trebui lărgite discuţiile cu beneficiarii companiilor investigate, inclusiv reprezentanţi ai consumatorilor şi continuate inspecţiile inopinate la sediile agenţilor economici de pe piaţa petrolului; 
- Propunem ca o  parte din cuantumul amenzilor acordate,  indiferent de obiectul investigaţiei,  să se aloce sprijinirii mişcării de consumatori din România care, spre deosebire de alte state din UE,  nu este de loc co-finanţată de la buget; 
- Faptul că asemenea analize au fost efectuate şi în alte ţări cu rezultat negativ nu exclude posibilitatea ca anumite încălcări ale regulilor în domeniu să  se manifeste în România; 
- Cel mai important aspect relevat în scrisoare este: "avem suspiciuni că există o înţelegere de tip cartel între companiile care operează pe piaţa carburanţilor". Solicităm să se găsească cât mai repede acele dovezi concrete pentru a se putea trece de la suspiciuni  la confirmarea sau (eventual) infirmarea acestora; 
- În ceea ce priveşte comparaţia preţurilor şi a taxelor  între diferite ţări din UE, prin intermediul Centrului de Contact Europe Direct al UE,  am identificat accesul la adresa:  http://ec.europa.eu/energy/observatory/oil/bulletin_en.htm unde se pot găsi hărţi comparative actualizate periodic, 

Întrebări la Centrul de Contact  
Europe Direct al Comisiei Europene

Potrivit unei declaraţii susţinute de Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei citată de ziarul Gândul (http://www.gandul.info/news/de-ce-s-a-scumpit-benzina-reprezentantii-rompetrol-arata-formula-de-calcul-consiliul-concurentei-hotul-neprins-e-negustor-cinstit-7881812) "Consiliul Concurenţei a declanşat, în 2005, o investigaţie referitoare la preţul carburanţilor, care se va finaliza în luna februarie. Apoi se va face o reverificare, de către o echipă specială, se va întocmi un raport care va fi trimis spre avizare Comisiei Europene şi abia la mijlocul anului raportul (referitor la situaţia din 2005) va fi dat publicităţii. Aceasta este cea mai lungă investigaţie a Consiliului Concurenţei, media duratei investigaţiilor realizate de Consiliu fiind de 2 ani. Întrebat cum se justifică, în cazul acestor explicaţii, preţurile mai mici ale carburanţilor din Austria, ţară care nu are resurse petroliere şi impune accize mai mari, Chiriţoiu a replicat: "Nu ştiu, asta mi se pare ciudat şi mie. Mă voi consulta cu proxima ocazie cu omologul meu".
Întrebările noastre: 1. Este justificată o durată atât de mare a investigaţiei, potrivit procedurilor europene? 2. Este într-adevăr necesar un aviz din partea Comisiei Europene?; 3. Cum s-ar justifica diferenţele de preţuri faţă de Austria, ţară care nu dispune de rezerve de petrol? 

Răspuns din partea Centrului de Contact Europe Direct 
al Comisiei Europene
Vă confirmăm primirea mesajului dumneavoastră.
Ca răspuns la întrebarea adresată dorim să subliniem rolul Comisiei Europene de a monitoriza pieţele petrolului. Vă atragem atenţia asupra răspunsului dat de Comisia Europeană unei întrebări parlamentare:
“Comisia consideră pieţele transparente și concurenţiale cea mai bună garanție pentru menţinerea unor preţuri optime pentru consumatori. De aceea urmărește constant evoluţia pieţelor petrolului în Europa. Un studiu asupra situaţiei concurenţiale în acest sector și a celor conexe a fost recent făcut de un contractor extern, fără a evidenţia problem majore. Comisia este deschisă la informaţii concrete cu privire la încălcări ale legislaţiei Uniunii Europene cu privire la concurenţă sau protecţia consumatorului și va lua măsurile necesare când acestea sunt justificate.”
Puteţi consulta atât întrebarea, cât și răspunsul pe site-ul internet al Parlamentului European, la următoarea adresă:
http://www.europarl.europa.eu/QP-WEB/application/search.do?language=RO
Odată pe această pagină, introduceţi numărul întrebării (i.e. 5193), apoi anul (i.e. 20009), apoi efectuaţi căutarea. Pentru a vizualiza documentul, selectaţi simbolul documentului pe pagina conţinând rezultatele. Vă rugăm să notaţi că unul dintre simboluri vă permite să consultaţi răspunsurile date unor întrebări asemănătoare.
Puteţi efectua căutarea utilizând diverse criterii de căutare, cum ar fi cuvintele cheie sau diverse arii de interes.
Ca alternativă, puteţi utiliza direct link-ul de mai jos:
Pentru informaţii generale cu privire la preţurile petrolului, vă invităm să vizitaţi pagina de internet a Direcţiei Generale Energie a Comisiei Europene, aici (informaţii disponibile în limba engleză):
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vă adresaţi direct serviciului competent, Direcţia Generală Energie, utilizând următorul formular electronic de contact:
Sperăm că aceste informaţii vă vor fi de ajutor.

Cu deosebită stimă,
Centrul de contact EUROPE DIRECT
http://europa.eu - linia ta directă cu UE!
Clauza de non-răspundere
De reţinut: Vă atragem atenţia asupra faptului că încercăm să vă răspundem la toate întrebările sau să le dirijăm către sursa corespunzătoare. Totuşi, nu putem emite aprecieri asupra unor aspecte specifice ale politicii Uniunii Europene. Informaţiile furnizate prin intermediul serviciului EUROPE DIRECT nu ne implică din punct de vedere legal.






I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă