duminică, martie 09, 2008

Consumatorii si hipermarketurile

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor Botoşani


Către ANPC România
Domnului Dan Vlaicu, Secretar de Stat, Preşedintele ANPC România,

APC Botoşani solicită ANPC să se implice activ în problema reclamaţiilor producătorilor români privind abuzul de poziţie dominantă al super – şi hipermarketurilor din cel puţin două motive:

1. Potrivit statisticilor difuzate de mediile de informare româneşti, preţurile unor produse alimentare desfăcute în unele magazine şi reţelele de super- şi hipermarketuri din România sunt mai mari decât preţurile aceloraşi produse vândute în statele membre ale Uniunii Europene. Practicarea unor preţuri superioare faţă de cele din alte ţări membre ale Uniunii Europene este în dezavantajul consumatorilor români, mai ales că şi caracteristicile calitative ale mărfii desfăcute în magazinele noastre sunt, de multe ori, inferioare celor din străinătate. Preţul de monopol impus în anumite situaţii nu poate fi explicat în condiţiile unei economii funcţionale de piaţă, ci numai printr-o posibilă controlare a pieţii de anumite grupuri de interese financiare. Este o situaţie ce nu mai trebuie tolerată de autorităţile competente româneşti.
În eventualele acţiuni de supraveghere a pieţei, pe care le dorim cât mai urgent iniţiate de autorităţi, inclusiv ANPC, va trebui să se răspundă la întrebarea: de unde preţuri atât de mari, când costurile de producţie sunt mult mai mici decât în Occident: costul forţei de muncă, al materiilor prime, al terenurilor, construcţiilor etc.
2. În paralel se înregistrează, atât la Botoşani cât şi mai ales la nivel naţional, o scădere accentuată a diversităţii ofertei din pieţe şi magazine, fapt semnalat şi de micii producători. Situaţia se poate constata cu ochiul liber în pieţe şi magazine, unde întâlnim o varietate mică de produse, de multe ori scumpe şi de proastă calitate.
În temeiul prevederilor legale, al apărării intereselor economice ale consumatorilor şi al dreptului consumatorilor de a alege dintr-o gamă diversificată de produse vă rugăm să interveniţi prin pârghiile specifice de care dispuneţi. Vă rugăm să participaţi activ şi în interesul consumatorilor români la medierile iniţiate de Ministerul Agriculturii între micii producători şi reprezentanţii lanţurilor de hipermarketuri. De asemenea, vă rugăm să invitaţi la aceste medieri şi reprezentanţi ai APC România, cu care APC Botoşani are relaţii de parteneriat.
Vă solicităm ca, în sistemul legislativ românesc să fie introduse, de urgenţă, prevederi pentru susţinerea şi încurajarea micilor producători, inclusiv din gospodăriile ţărăneşti, în aşa fel încât consumatorii români să aibă acces la o gamă din ce în ce mai diversificată de produse, atât din ţările Uniunii Europene cât şi mai ales autohtone.
În ceea ce priveşte amplasarea magazinelor de tip supermarket şi hipermarket, APC Botoşani solicită introducerea unor norme legislative clare care să prevadă construcţia acestora la marginea sau în afara localităţilor.

Cu deosebită consideraţie,

Elena Olaru, Preşedinte
Radu Căjvăneanu, Vicepreşedinte

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă