joi, iulie 23, 2009

Solutionarea alternativa a litigiilor

În cadrul unei discuţii on line organizată miercuri, 22 iulie, de portalul de ştiri Hotnews.ro, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor Botosani a adresat o întrebare doamnei Europarlamentar Monica Macovei. Iată dialogul şi întrebarea:

Stimata doamna Monica Macovei,
La diverse programe de instruire pe teme europene, precum si in anumite brosuri editate de Comisia Europeana ni se prezinta asa numitele programe pentru Solutionarea alternativa a litigiilor (ADR - Alternative dispute resolution). Sunt programe care utilizeaza o parte terta, cum ar fi un arbitru, un mediator sau un ombudsman pentru a identifica solutia unui conflict. Intre metodele folosite si recomandate de Comisia Europeana se numara concilierea, arbitrajul si medierea.
In ciuda adoptarii si in Romania unei legi a medierii - Legea 192/2006, intre specialisti pe care i-am consultat circula opinia ca anumite prevederi ale acesteia ingreuneaza medierea in sine. Pentru aplicarea eficienta a prevederilor medierii, spun domniile lor, ar fi nevoie de modificarea codurilor de procedura civila, penala etc. si armonizarea lor cu prevederile legii medierii. Din acest motiv, aplicarea prevederilor legii 192/2006 in cadrul proceselor de pe rolul instantelor de judecata ar fi aproape imposibila (A se vedea si site-ul medierea.ro).
Am constatat si personal dificultatea rezolvarii unor cazuri relativ simple, cautand sa apelez la mediatori autorizati care au evitat sa se implice, motivand tocmai imperfectiunile legii, la care asteptau imbunatatiri.
Unul dintre lectorii straini pe care l-am audiat, cu certe competente in domeniu, avocatul irlandez Raymond O'Rourke ne-a spus ca a studiat problema ADR in Romania si ca am fi inca departe de standardul european.
Intrebarea este - cum puteti impulsiona, de la nivelul dumneavoastra de Parlamentar European, accelerarea implementarii si in Romania a unor programe ADR eficiente?
Ar fi o solutie excelenta pentru solutionarea blocajului din justitie care, in lumina disfunctionalitatilor ADR, capata o nuanta artificiala.

Va multumesc,
Radu Cajvaneanu
Vicepresedinte APC Botosani
responsabil Centru Europe Direct

Dat fiind că doamna Monica Macovei a fost nevoită să-şi întrerupă participarea la discuţie înainte de a răspunde la întrebarea APC Botoşani, facem publică chestiunea şi aşteptăm ca programele de soluţionare alternativă a disputelor să poată fi implementate în mod eficient şi în România.

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă