Pentru reviste, ca pentru toată presa tipărită, 2010 a fost un an extrem de dificil. Unele titluri și-au schimbat proprietarii (Realitatea-Cațavencu, Tango, Joy) , altele s-au închis (Diva).
Ca să supraviețuiască, alți publisheri au decis să schimbe periodicitatea unor magazine (Joy, Story).
Ce s-a întâmplat pe piața revistelor din România, în continuare:
Ianuarie: Realitatea Cațavencu dă revistele către manageri
- Pe 7 ianuarie, Sorin Vulpe a declarat pentru paginademedia.ro că va prelua revista Aventuri la Pescuit, după ce, la sfârșitul lui 2009, redacția publicației a demisionat în bloc pentru a lansa un nou titlu.
- Pe 6 ianuarie, Adunarea Generală a Acţionarilor grupului Realitatea Cațavencu a decis care vor fi proprietarii revistelor Bucătăria pentru toţi, Tabu, Superbebe şi 24 Fun. Iată care sunt noii proprietari ai titlurilor: Bucătăria pentru toţi: Răzvan Cucui – 55%, restul de acţiuni fiind împărţite redacţiei; 24 FUN: Alex Săndulescu (în primă fază 100%, urmând să împartă acţiunile, în mod egal, cu Sorin Vulpe); Superbebe: Tana Pazara – 100%; Tabu: Brânduşa Vlanga (DBV Media House) – 100%.
- Pe 27 ianuarie s-a materializat decizia grupului Realitatea Cațavencu de a vinde revistele din trust managerilor acestora. Astfel, Tana Pazara a semnat cu Realitatea Caţavencu preluarea 100% a titlului Superbebe pentru o sumă estimată la circa 100.000 de euro. Reţeaua de ghiduri 24Fun a fost preluată de o companie deţinută în mod egal de Alex Săndulescu şi Sorin Vulpe, iar lunarul de femei Tabu a fost cumpărat de DBV Mediahouse (Brânduşa Vlanga).
Februarie: MTR Press a intrat în insolvență și Ringier a închis Diva
- La începutul lunii februarie, compania MTR Press, care editează revistele Photo Magazine, Connect şi Luxury, a fost declarată în insolvenţă. Datoriile firmei se ridicau la momentul respectiv la aproape 800.000 de euro. Leon Arhire, proprietarul companiei, a spus atunci că datoriile se pot acoperi și că titlurile vor continua să apară.
Ringier a decis, pe 11 februarie, să închidă publicaţia pentru celebrităţi Diva. - Sanoma Hearst România a preluat licența revistei Auto Motor și Sport de la Motor Presse International, după cum scria paginademedia.ro, pe 17 februarie. Prima ediție a revistei auto pe care a publicat-o Sanoma Hearst a fost cea din luna aprilie.
Martie: “Marea schismă” a cațavencilor
- Pe 3 martie s-a produs ruptura din redacția Academia Cațavencu. Aproximativ 20 de redactori, în frunte cu redactorul-şef Marius Borţea, au decis să părăsească săptămânalul satiric, urmând sa lanseze un nou titlu. Dintre fondatorii titlului, a plecat Mircea Toma și au rămas Doru Buşcu, Ioan T. Morar şi Eugen Istodor.
- Adevărul Holding a lansat, pe 12 martie, revista de celebrităţi OK!. Publisherul a anunțat atunci un tiraj de 75.000 de exemplare pentru revista bilunară.
- Pe 17 martie, a apărut pe piață revista Kamikaze, lansată de foşti jurnalişti de la Academia Caţavencu, care au părăsit echipa săptămânalului la începutul lui martie. Publicația a apărut la prețul de 2,5 lei , într-un tiraj de 60.000 de exemplare.
Aprilie: Sanoma lansează revista Miresici. Psihologia Azi revine în România
- Pe 30 aprilie, Sanoma Hearst Romania a lansat revista Miresici, o publicaţie semestrială, la prețul de 9,9 lei.
La sfârșitul lunii aprilie, Rețeaua Info-Sănătate a anunțat că, în luna mai, relansează revista Psihologia Azi. În noua formulă, revista apare sub forma unei ediții în limba română a publicaţiei Scientific American Mind, într-un tiraj de 15.000 de exemplare, la prețul de 12,5 lei. - În ultima zi din aprilie, bilunarul Story a anunțat că lansează un concept nou: Breaking Story. Este vorba de un supliment special, care tratează subiecte mondene.
Mai: Revistele Chip, Level, PC Practic şi Foto Video au fost scoase la vânzare
- Dan Bădescu, proprietarul revistelor Chip, Level, PC Practic şi Foto Video, a declarat pentru paginademedia.ro, pe 21 mai, că este dispus să renunţe la o parte din acţiuni sau chiar la toată afacerea pe care o deţine 100% din 1991. Compania care editează revistele se numește 3D Media.
Iunie: Adevărul Holding a cumpărat Tango
- La începutul lunii iunie, Adevărul Holding a cumpărat revista Tango, publicaţia urmând să fie în continuare condusă de Alice Năstase. Conducerea grupului de media al lui Dinu Patriciu a anunțat la momentul respectiv că primul număr cu Adevărul publisher urmează să apară în august.
Iulie: Tăieri de salarii la Sanoma Hearst. Cațavencu SA a intrat în faliment
- La începutul lunii iulie, Sanoma Hearst a hotărât să reducă salariile cu 15% din cauza reglementărilor privind drepturile de autor. Măsura i-a afectat pe toți angajaţii pe care publisherul îi are în România. Odată cu scăderea salariilor, Sanoma Hearst România a decis să plătească toate salariile din companie, integral, pe cartea de muncă.
- Sanoma taie 15% din salarii şi trece tot pe cărţile de muncă
- Pe 20 iulie, Mona Dîrțu şi-a dat demisia din funcţia de redactor-şef al saptamanalului Money Express. Gestul Monei Dîrţu a venit ca urmare a unui conflict între echipa redacţională şi acţionariatul revistei, soldat cu o notificare de concediere colectivă.
- Compania Cațavencu SA intră în faliment. Potrivit informaţiilor paginademedia.ro, hotărârea a fost luată, pe 26 iulie, după adunarea creditorilor. Datoriile către furnizori și impozitele neplătite la bugetul de stat se ridicau la 80,8 milioane de lei (20 de milioane de euro), după cum scria HotNews în urmă cu câteva luni.
August: Divizia de reviste Adevărul Holding are un nou director
- Începând de la 1 august, Raluca Badea a preluat conducerea diviziei de reviste din Adevărul Holding. Raluca Badea a venit pe această poziţie după ce Răzvan Ionescu, fostul director al Diviziei reviste, a fost numit director al Diviziei Web din Adevărul Holding.
Septembrie: Dan Silviu Boerescu a plecat de la Playboy
- Începând cu numarul de septembrie, Cătălin Mihăilă–fost redactor-șef adjunct- este noul redactor-șef al Playboy România. El îl înlocuiește pe Dan-Silviu Boerescu, cel care a condus revista mai bine de zece ani. Oficialii Attica Media (care editează revista) spun că decizia îi aparține lui Boerescu. El va continua să colaboreze la revistă, în calitate de Editor-at-Large, ocupându-se de secțiunile de gastronomie, oenologie și horeca.
- Corina și Valentin Nagacevschi au lansat, la jumătatea lunii septembrie, 60 PLUS - prima revistă dedicată vârstei a treia din peisajul media autohton. Publicația are peste 90 de pagini și este realizată de o echipă formată din șase oameni.
Noiembrie: Edipresse renunță la Joy, iar Forbes are un nou redactor-șef
- La începutul lunii noiembrie, Liberis Publications România a anunțat că va schimba periodicitatea revistei GQ. Astfel, publicația lunară pentru bărbați a trecut la o apariție trimestrială.
- La jumătatea lunii noiembrie, Edipresse AS România a anunțat că nu va mai prelungi contractul de licență pentru revista Joy. Ultima ediție publicată de Edipresse a fost numărul de decembrie-ianuarie, după cum a declarat pentru paginademedia.ro Cristina Simion, director general Edipresse A.S.
- Pe 15 noiembrie, redacția Forbes a fost anunțată că va avea un nou redactor-șef în persoana lui Ionuț Bunoiu. Acesta a preluat, de la 1 decembrie, conducerea revistei publicate de Adevărul Holding. În trecut, Bunoiu a fost redactor-șef al săptămânalului Business Magazin, deţinut de Publimedia.
- Dana Cristescu, director general al Liberis România, a fost înlocuită, pe 15 noiembrie, de la conducerea companiei de publishing. Funcția de director general a fost preluată de Sorin Vulpe. Dana Cristescu a condus compania Liberis încă din 2006, de la înființarea firmei în România.
- La sfârșitul lunii noiembrie, Ringier a anunțat că a preluat revista lunară Joy și că aceasta va începe să fie editată din 2011. Ringier deţine un titlu concurent – Bolero, care va fi transformat într-o publicaţie de fashion cu apariţie periodică (de câteva ori pe an), după cum a declarat pentru paginademedia.ro Mihnea Vasiliu, director general Ringier România.