Virozele respiratorii dau batai de cap botosanenilor. Astazi soare maine ger, cam asa au fost ultimile zile, botosanenii fiind luati prin surprindere de aceste temperaturi prea ridicate pentru zilele de februarie.
De asemenea, sunt mulţi părinţi care îşi trimit copiii răciţi la şcoală şi se îmbolnăvesc astfel şi elevii sănătoşi. Doctorii ii sfatuiesc pe botosaneni ca la primele semne de boală să meargă la medicul de familie pentru că automedicaţia nu face decât să prelungească viroza.
Metode de prevenire a VIROZELOR
Ca şi măsură de precauţie este bine să încercăm să evităm persoanele cu boli ale aparatului respirator, aglomeraţiile umane şi să respectăm câteva reguli generale de prevenţie:
- Folosiţi serveţele de hârtie pentru a vă acoperi gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi, aruncaţi-le imediat după folosire şi spălaţi-vă pe mâini.
-Evitaţi aglomeraţiile de persoane şi contactul prelungit cu cineva care are o viroză.
- Dormiţi bine şi mâncaţi sănătos, echilibrat, pentru a nu vă slăbi imunitatea şi a nu deveni vulnerabili la infecţii. O dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete şi legume, cereale şi cantităţi mici de carne slabă asigură organismului rezistenţa necesară.
- Beţi cât mai multe lichide, pentru a vă hidrata suficient: apă, sucuri naturale, ceaiuri calde cu lamâie şi miere.
-Evitaţi alcoolul, cofeina şi renunţaţi la fumat, pentru că acestea pot duce la agravarea simptomelor.
- Staţi acasă şi odihniţi-vă dacă aveţi febră, vă curge nasul sau tuşiţi. Purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută.
- Asiguraţi-vă un microclimat confortabil (temperatură, umiditate). Dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator pentru a vă reduce congestia nazală şi a vă atenua tusea.
- Spălaţi-vă mâinile temeinic ori de câte ori este nevoie şi aveţi posibilitatea, şi învăţaţi-i şi pe copiii despre importanţa igienei.
- Curăţati şi dezinfectaţi vesela şi tacâmurile, mai ales dacă unul dintre membrii familiei este bolnav, şi spălaţi jucăriile copiilor după ce au fost folosite.
- Folosiţi decongestionante nazale, în special din cele pe bază de apa de mare, care nu sunt iritante şi nu dau dependenţă.
- Este bine de ştiut că antibioticele nu ajută în viroze. Acestea se folosesc numai în momentul în care se complică o viroză respiratorie, inclusiv gripa, cu o infecţie bacteriană, şi numai la recomandarea medicului.