Extravaganța nu se oprește la haine și ceasuri scumpe, mașini de lux sau vacanțe exotice. O cafea, o mirodenie sau o felie de pizza sunt considerate tot un moft, mai ales atunci când este vorba de produse cu cel puțin trei zerouri în coadă.
VerticalNews îți prezintă azi, înainte să afli de ce mănâncă românii cancer pe pâine, cele mai scumpe alimente și băuturi din lume.
Deși pare incredibil, prețul unui kilogram de șofran costă 11.000 de dolari făcând din acesta cea mai scumpă mirodenie a lumii. Prețul este dat de greutatea cu care se recoltează şi prelucrează acest condiment fragil care este de fapt pistilul crocusului de şofran. Pentru a recolta 500 de grame de şofran e nevoie de aproximativ 75.000 de flori recoltate de pe o suprafaţă echivalentă cu un teren de fotbal. La procesul de cultivare se adaugă unul delicat de recoltare, uscare, sortare şi transportare a șofranului. În Europa, șofranul este cultivat în Spania (70% din piața mondială), însă sunt culturi și în Iran și China.
De trei ori mai ieftin decât kilogramul de șofran este kilogramul de nuci de Macadamia, o specie aparte întrucât arborele care le produce are nevoie de 7-10 ani pentru a ajunge la maturitate şi necesită fertilizări intense şi costisitoare. Cei care vor să treacă de coaja tare pentru a ajunge la miezul cremos al acestei nuci care conţine peste 80% uleiuri (folisite în fabricarea cosmeticelor)şi aproximativ 4% zaharuri trebuie să plătească 300 de dolari per kilogram. Originari din Australia, arbuștii au fost plantați prima oară în scop comercial în Hawaii.
Printre cele mai scumpe delicii culinare se numără caviarul almas (diamant în limba iraniană). Preţul acestui caviar, foarte scump, este dat de faptul că este produs de un sturion (Beluga) care are cel puţin 100 de ani, care a supravieţuit dinozaurilor şi care există pe pământ de acum 120 milioane de ani. Caviarul iranian ajunge pe piaţa din Statele Unite şi se vinde cu 5.000 de dolari kilogramul.
Nu mai este niciun secret că trufele sunt cele mai scumpe ciuperci din lume, însă din această categorie, cea mai costisitoare este trupa albă. Originară din zona Langhe, regiunea Piedmont, din nordul Italiei, trufa albă creşte până la 12 centimetri în diametru şi poate atinge 500 de grame în greutate. Prețul său este de 2.000 de dolari, adică 4.000 de dolari per kilogram. Însă preţul lor explodează atunci când sunt vândute la licitaţii. Cea mai scumpă astfel de trufă a fost vândută în decembrie 2007 lui Stanley Ho, proprietarul unui cazino din Macao, care a plătit 330.000 de dolari pentru 1,5 kilograme de trufă albă.
Când ne gândim la cel mai ieftin aliment, cu siguranță că primul care ne vine în minte este cartoful. Există însă o specie pe cale de dispariție, ”La Bonnotte”, al cărui kilogram ajunge la 500 de euro, din cauza faptului să sunt cultivate anual doar 100 de tone, iar locul de cultură este în exclusiv în insula franceză Noirmourtier. Cartoful are nevoie de fertilizare specială a pământului de cultură cu alge şi de o climă specială, aproape de mare. Printre fanii cartofului francez se numără și cântăreața Jeniffer Lopez.
Cea mai scumpă carne de vită din lume este obţinută de la specia japoneză Tajima-ushi. Vacile sunt hrănite cu cea mai bună iarbă şi sunt crescute după o tradiţie strictă în regiunea Kobe (hrănite cu bere şi masate în fiecare zi). Carnea este fragedă, gustoasă şi are o textură deosebită cu firişoare de grăsime distribuite incredibil de uniform ce îi conferă cărnii un aspect marmorat. Deşi există variante americane şi britanice ce sunt vândute ca vită stil Kobe, adevăratul produs ajunge la 100 dolari pentru 200 grame de carne macră. Folosită la sashimi, shabu-shabu, teppanyaki, vita de Kobe se deosebeşte de mai puţin reuşitele copii şi datorită hranei care este mai bună şi mai scumpă decât cea de pe continentul american. Pentru cei care vor să încerce celebra delicatese, în București, restaurantul the Brick este unul dintre cele care servesc vită kobe.
Și dacă preferăm un sandviș în loc de vită scumpă, ar trebui să fim atenți la ce comandăm. Cel mai scump sandviș din lumea are 1,182 de calorii și costă aproape 200 de dolari. Pe numele său Essen Platinum Club Sandwich, această delicatesă cu 3 straturi are cel mai fin piept de pui (poulet de Bresse, considerat a patra minune gastronomică a lumii!), şuncă, ouă de prepelită şi trufe albe. Nu poate fi cumpărat de oriunde, ci doar din Cliveden, Berkshire. Există și varianta scumpă pentru pizza, aceasta putând fi cumpărată din Italia. Cu toppinguri generoase de caviar şi homar, pizza are un diametru de 20 cm şi un topping excepţional în stare lichidă – coniac Louis XIII Remy Martin. Nu mai cereţi ketchup, dar căscați bine ochii la nota de plată: 8.300 de euro.
Peste Ocean, la New York se servește cea mai scumpă omletă din lume. Doar 1.000 de dolari, însă este făcută din 10 ouă, 200 de grame de cavia sevruga și un homar întreg. Se poate cumpăra de la restaurantul Le Parker Meridien. Prețul este similar unei înghețate, consemnată în Cartea Recordurilor, drept cea mai scumpă din lume. Specialitatea restaurantului Serendipity 3 din Manhattan, înghețata conţine 5 globuri de îngheţată din vanilie de Tahiti, vanilie de Madagascar, foiţe de aur comestibile de 23 K şi una din cele mai scumpe ciocolate din lume – Amedei Porceleana.
Și că tot vorbim de dulciuri, cele mai scumpe produse de ciocolată din lume trufele “Chocopologie by Knipschildt” costă nici mai mult nici mai puţin decât 2,600 de euro per 370 grame și se pot achiziționa doar pe bază de comandă. Realizate manual după o reţetă secretă, delicatesele conțin, printre altele, trufă neagră și 70% cacao.
Românii au devenit deja familiarizați cu faimoasa cafea Kopi Luwak, care poate fi cumpărată și de la București încă din 2010. Prețul depășește mia de dolari pe suta de grame, însă consumatorul are parte de o ceașcă de cafea rară. Kopi Luwak este o specie de cafea care creşte într-un areal foarte restrâns, exclusiv în insula Sumatra (Indonezia), motiv pentru care recolta anuală este de doar 15 kilograme de cafea. Nu vă gândiți că un ceai este mai ieftin. Spre exemplu, ceaiul verde Tieguanyin, cel mai scump din lume vine din China. Prețul kilogramului este de 3.000 de dolari, iar la o ceașcă se folosesc 2-3 frunze uscate. Mai există varianta unui alt ceai scump, un plic de ceai cu diamante. Decorat manual cu 280 de diamante pentru a le reaminti englezilor cât În cazul băuturilor alcoolice, cea mai scumpă șampanie este Perrier Jouet Belle Epoque Blanc de Blanc şi nu vechimea este cea care o face atât de preţuită – aşa cum se întâmplă la vinurile de colecţie – ci faptul că este produsă din struguri atent selecţionaţi şi vândută în sticle pictate manual. O astfel de sticlă costă 1,500 de dolari.
La categoria băuturi fine intră și whiskeyul Macallan Fine Rare Vintage. Anul trecut, în întreaga lume mai erau doar 85 de sticle. Fiecare costând câte 38.000 de dolari. Un preț asemănător îl are și Wray & Nephew White Overproof Rum. O singură sticlă costă 53.000 de dolari. La capitolul bere, cea mai scumpă este Vielle Bon Secours. Berea vândută exclusiv la Bierdorme în Londra costă 1.000 de dolari.
Nici apa minerală n-a scăpat de lux. Cea mai scumpă se numește Kona Nigari, iar preţul a 30 de mililitri din această apă produsă prin desalinizarea apei bogate în minerale din adâncurile mării hawaiene, costă 17 dolari.
Maria Dumitran
"