Pentru o viaţă sănătoasă cât mai îndelungată, nutriţioniştii nu recomandă curle de slăbire drastice şi deprimante, ci ne sfătuiesc, confrom proverbului ”gura e măsura”, ca în primulrând să mâncăm mai puţin. Pe locul doi se află somnul suficient, urmat de minime cunosştinţe de nutriţie, cum ar fi identificarea şi eliminarea alementelor care dau dependenţă – dulciurile, alimentele grase sau sărate, fast-food, junk-food.
În 2008, Ministerul Sănătăţii a emis lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi.VerticalNews vi le prezintă mai jos.
Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor
Nr. crt. | Alimente nerecomandate | Limita de la care alimentele devin nerecomandate | Exemple de categorii de alimente care prin continut sau forma de prezentare pot fi nerecomandate |
1 | Alimente cu continut mare de zahar* | peste 15 g zahar/100g produs | - prajituri, - bomboane, - acadele, - alte produse similare |
2 | Alimente cu continut mare de grasimi | peste 20 g/100 g produs, din care, cumulativ: - grasimi saturate peste 5 g/ 100 g produs : - acizi grasi trans peste 1g/100g produs | - hamburgeri, - pizza, - produse tip patiserie, - cartofi prajiti - alte alimente preparate prin prajire, - maioneze, - mezeluri grase - alte produse similare |
3 | Alimente cu continut mare de sare | peste 1,5 g sare/100 g produs (sau peste 0,6g sodiu/100g produs) | - chips-uri, - biscuiti sarati - covrigei - sticks-uri sarate, - snacks-uri, - alune sarate - seminte sarate, - alte produse similare |
4 | Bauturi racoritoare** | - | Orice tip de bauturi racoritoare, cu exceptia apei potabile imbuteliate sau a apei minerale imbuteliate |
5 | Alimente cu continut ridicat de calorii pe unitatea de vanzare | Peste 250-300 kcal pe unitatea de vanzare | - orice tip de aliment care, prin continut, aduce un aport de calorii de peste 300 kcal pe unitate de vanzare |
6 | Alimente neambalate*** | - | Alimente vrac - Sandvisuri neambalate |
7 | Alimente neetichetate**** | - | Alimente care nu respecta prevederile HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cumodificarile si completarile ulterioare |
* Fac excepţie fructele şi legumele proaspete
** În incinta şcolilor se va vinde numai apa potabilă sau minerală îmbuteliată pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea.
*** Se exceptează bananele şi citricele.
**** Pentru crearea unor deprinderi nutriţionale sanogene se recomanda etichetarea
nutriţională.
Echivalentele alimentare
Pentru calcularea meniurilor se vor folosi următoarele echivalente alimentare:
a. 100 ml lapte concentrat (condensat) = 250 ml lapte proaspăt
b. 100 g lapte praf integral = 800 ml lapte proaspăt
c. 100 g caşcaval = 700 ml lapte proaspăt
d. 100 g brânză topită = 700 ml lapte proaspăt
e. 100 g brânză telemea de vacă = 550 ml lapte proaspăt
f. 100 g brânză telemea de oi = 450 ml lapte proaspăt
g. 100 g brânză proaspătă de vacă = 400 ml lapte proaspăt
h. 100 g caş = la fel ca la brânză telemea
i. 100 g mezeluri = 125 g carne
j. 100 g specialităţi din carne (şuncă de Praga, muşchi file, muşchi ţigănesc, ceafă, pastramă etc.) = 135 g carne
k. 100 g smântâna = 40 g unt
l. 100 g pâine neagră = 71 g făină
m. 100 g pâine semialba (intermediară) = 73 g făină
n. 100 g pâine albă = 76 g făină
o. 100 g paste făinoase (inclusiv biscuiţi fără cremă) = 100 g făină
p. 100 g mălai, orez, griş = 100 g făină
q. 100 g compot = 15 g zahăr
r. 100 g dulceaţă = 70 g zahăr
s. 100 g gem, peltea, marmeladă = 40 g zahăr
t. 100 g nectar de fructe = 30 g zahăr
u. 100 g sirop de fructe concentrat = 60 g zahăr
v. 100 g bomboane = 90 g zahăr
w. 100 g miere = 80 g zahăr
x. 100 g ciocolată = 50 g zahăr şi 30 g grăsime vegetală
y. 100 g bulion sau pastă de roşii = 600 g pătlăgele roşii (tomate)
z. 100 g suc de roşii = 135 g tomate
aa. 100 g varză acră = 130 g varză crudă
bb. 100 g murături = 125 g legume crude
cc. 100 g fructe deshidratate, afumate, uscate = 400 g fructe crude
dd. 100 g morcovi deshidrataţi = 1.700 g morcovi cruzi
ee. 100 g conserve de legume = 100 g legume crude
Valoarea calorică a alimentelor KCAL/100 g
Minima Sub 5 KCAL/100 g: Apă, apa minerală, ceai, suc de lămâie, supe clare
Scăzută 5 – 60 KCAL/100 g – Fructe: mere, căpşuni, caise, piersici, prune, cireşe, vişine, pepene, portocale, mandarine, grapefruit, mango, ananas.
Legume: fasole, varză, conopidă, morcovi, pătrunjel, castraveţi, usturoi, ceapă, salată, ciuperci,
spanac, sparanghel, brocoli.
Lapte degresat, brânză de casă
Moderată 60 – 120 KCAL/100 g Fructe: pere, struguri, banane, fructe uscate, fructe glasate
Legume: porumb, mazăre, cartofi cu ulei, margarină, boabe de soia
Carne slabă, pui , ou, brânză, peşte, cereale neîndulcite, pâine, lapte integral, iaurt integral
Crescută 120 – 300 KCAL/100 g: Îngheţată, iaurt îndulcit, smântână, caşcaval, carne grasă, salam, cârnaţi, paste cu sos, hamburger, biscuiţi, prăjituri, cereale îndulcite, müsli, sosuri şi maioneze.
Foarte crescută 300 – 1000 KCAL/100 g: Plăcintă cu carne, peşte prăjit cu cartofi prăjiţi, pui prăjit, pizza, dulciuri, prăjituri cu cremă, ciocolată.
Caracteristici nutriţionale ale grupelor alimentare
Grupa alimentara | Paine, cereale, orez, paste | Legume si vegetale | Fructe | Lapte si derivate | Oua | Carne, peste |
Principalii nutrienti | Carbohidrati Fier Vitamina B1 Vitamina E | Vitamine si minerale | Vitamine si minerale | Calciu Proteine | Proteine cu valoare biologica inalta | Proteine Fier Acizi grasi omega 3 |
Alte componente nutritive | Proteine Magneziu Zinc Vitamina B2 Vitamina B3 Folati Sodiu | Fibre | Carbohidrati Fibre | Grasimi Carbohidrati Magneziu Zinc Vitamina B2 Vitamina B12 Sodiu Potasiu | Colesterol Fier Vitaminele B1, B2, B12, A, D | Grasimi Fier Vitaminele B1, B2, B12, A, D |