În pragul supraponderabilităţii, România se confruntă cu probleme mari de alimentaţie, atât din cauza modului haotic şi nesănătos de a mânca, dar mai ales din cauza produselor oferite pe piață, la preţuri mici, în mare parte accesibile tuturor. Calitatea slabă a materiei prime, înlocuirea produselor de bază cu diverşi substituienţi ridică gradul de apariţie a bolilor, românii ajungând vrând-nevrând să consume cancer pe pâine.
Orientarea către produse tradiţionale sau naturiste nu reprezintă o diminuare a riscului de îmbolnăvire, întrucât aceste produse vândute în pieţe şi târguri de profil (sau în rafturi special amenajate în cadrul hipermarketurilor) sunt de parte de a fi ”home made” (făcute în casă) şi fără conservanţi. Toate produsele au substanţe chimice, toate au apă, toate au MDM (tocătură de oase, tendoane, pieliţe, grăsime – tot ce mai rămâne din carcasă ce se ia carnea – n.r.).
Plăcerile culinare, adesea ucigătoare
Unele alimente industriale au un gust nefiresc de bun şi, tocmai de aceea, iduc conduite patologice de dependenţă faţă de acestea, care în limbajul marketingului agroalimentar se numeşte ”fidelizarea consumatorului”. Tocmai această calităţi senzoiale ale alimentelor – gust, aromă, savoare – sunt exploatate de către producătorii de alimente, în detrimentul consumatorilor care, prin dependenţă, îşi pun sănătatea şi chiar viaţa în pericol.
România este printre fruntaşele Europei şi la capitolul alimentaţie nesănătoasă, ultima statistică în acest sens, realizată de Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon” arătând că avem patru milioane de adulţi obezi, iar 50% din populaţie peste greutatea normală. Iar dacă ţinem cont că incidenţa mortalităţii subite este de 40 de ori mai mare la obezi, ne putem da seama cât de alarmantă este situaţia.
În ceea ce priveşte cancerul, acesta vine din alimente – de la băuturile îmbuteliate în recipiente din plastic, până la alimentele vândute ca sănătoase şi recomandate ca fiind bogate în vitamina E pe care le consumăm cu încredere, fără a şti că vitamina E este recomandată numai în cantităţi mici, pentru că, în caz contrar, provoacă dereglări ale organismului.
VerticalNews prezintă lista substanţelor dăunătoare ce se găsesc din belşug în alimentele prezente în galantare (celebrele “E”-uri și alţi compuşilor produselor) care dăunează grav sănătăţii. În zilele următoare veţi descoperi aici şi care sunt cele mai nocive alimente sau băuturi pe care comercializate în România, dar şi ce spun specialiştii. Şi pentru că VerticalNews face jurnalism cu gândul la oameni nu ne mărginim doar la dezvăluirea anomaliilor. Vom prezenta şi opinii ale unor nutriţionişti de seamă, urmând să prezentăm câteva remedii şi meniuri astfel încât să aflăm cum se poate elimina din riscul de a consuma cancer pe pâine.