sâmbătă, martie 19, 2011

Arta de a fi invitat. Cum să te porţi la cină

Arta de a fi invitat. Cum să te porţi la cină: "Arta de a fi invitat. Cum să te porţi la cină

Atunci când eşti invitat la cină, dacă mănânci tot din farfurie te transformi în ochii gazdei fie într-un necioplit, fie într-un politicos. Asta depinde de naţionalitatea amfitrionului. Ca să eviţi momentele penibile, VerticalNews îţi prezintă câteva obiceiuri de care trebuie să ţii cont în călătoriile tale prin lume.
  • Să întârzii la o întâlnire, fie ea de afaceri sau o ieşire de curtoazie, este extrem de nepoliticos în multe ţări europene, în special în Germania şi Elveţia.

  • În Marea Britanie, fumatul în timpul mesei este privit ca un gest mitocănesc, mai ales dacă ceilalţi mai mănâncă. De asemenea, dacă eşti invitat la masă, trebuie să consumi tot ce îţi oferă gazda. Dacă laşi ceva în farfurie, gazda se poate simţi jignită considerând că mâncarea nu a fost destul de bună. Alt lucru etichetat drept nepoliticos de către britanici este să te bagi în faţă atunci când este coadă. Dacă o vei face, cel mai probabil vei fi rugat să te aşezi de unde ai venit şi să-ţi aştepţi rândul. Şi la noi este la fel considerat, dar prea puţini sunt românii care iau atitudine, asta mai ales din cauză că nesimţiţii sunt şi agresivi.

  • În Statele Unite, farfuriile trebuie debarasate de pe masă imediat ce s-au golit, chiar dacă ceilalţi invitaţi nu au terminat de mâncat.

  • În Australia şi în Marea Britanie farfuriile goale nu trebuie strânse de pe masă dacă n-au terminat toţi de mâncat. Să aştepţi să ţi se ia vesela din faţă în timp ce restul îngurgitează este nepoliticos. Indică faptul că ceilalţi ar trebui să se grăbească cu hrana.

  • În Mexic a pocni din degete sau a face semn cu degetele către cineva nu este deloc recomandat, întrucât este gestul pe care-l folosesc pentru a chema un câine. Adresându-i-te aşa unei persoane este ca şi cum l-ai coborî la nivelul unui animal.

  • În India, o gazdă se poate simţi jignită dacă îţi serveşte un al doilea şi al treilea fel de mâncare şi refuzi să guşti pentru că eşti sătul.

  • Dacă inviţi un pakistanez la masă, indiferent de ocazie, asigură-te că ai bani să-i plăteşti consumaţia. Dacă le ceri să-şi achite nota eşti lipsit de politeţe. Motivul? Ei întotdeauna plătesc consumaţia celor pe care-i invită în oraş.

  • În Emiratele Arabe dacă admiri ceva aparţinând gazdei, aceasta se simte obligată să-ţi dăruiască produsul. Refuzul de a primi un cadou este ofensator.

  • În cultura japoneză este destul de nepoliticos să-ţi ştergi nasul cu un şerveţel pe care ulterior să-l pui în buzunar (lucru valabil şi în cazul strănutului). În cultura asiatică şi în Japonia, cei care sunt răciţi scuipă. Se pare că obiceiul de a folosi un şerveţel datează de pe vremea când tuberculoza era o problemă în Europa.

  • Tot în Japonia dacă laşi puţin orez în bol înseamnă că mai doreşti. Însă, este foarte nepoliticos să fi terminat de mâncat şi să fi lăsat ceva în farfurie.

  • În schimb, în China, nu trebuie să termini tot din farfurie pentru că se consideră că gazda nu ţi-a dat destulă mâncare. Prin urmare, nu mânca tot!

  • În Rusia, să vorbeşti sau să râzi tare în public nu este deloc de apreciat. Evită să faci acest lucru!

  • În cultura arabă este extrem de ofensator să mănânci cu mâna stângă, lucru valabil şi pentru strângerile de mână. Forţaţi de aceste obiceiuri, unii stângaci au devenit dreptaci. De asemenea, este nepoliticos ca un bărbat să se uite în ochii unei femei care nu-i este rudă. Este considerată lipsă de respect, la fel şi dacă îţi arăţi tălpile în public.

  • În Filipine, conflictul în public este tabu pentru că cel puţin o persoană se va simţi inconfortabil.

Maria Dumitran"

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă