duminică, martie 06, 2011

China: jucării cu cadmiu care poate cauza boli grave

China, numărul unu la producţia de jucării care pot provoca boli: "

foto: Chicago Tribune
Cu siguranţă, cadmiul nu este primul lucru care vă vine în minte atunci când cumpăraţi o brăţară sau un lănţic ieftin pentru fetiţa dumneavoastră de la magazinele de accesorii din malluri. Însă, ar trebui să vă gândiţi de două ori atunci când faceţi o astfel de investiţie. Pentru cine nu ştie, cadmiul este un metal moale, alb-argintiu, asemănător cu zincul şi folosit mai ales pentru obţinerea unor aliaje. Un nou studiu demonstrează că micuţii care poartă şi se joacă (a se citi morfolesc) cu bijuteriile de efect sunt expuşi unui nivel mare de metale, în special cadmiu. Certetătorii au testat brăţările, lanţurile şi pandantivele, mai toate importate din China, pentru a determina nivelul de cadmiu din fiecare dintre acestea. “Din 92 de bijuterii testate, două bucăţi au avut peste 20.000 de micrograme de cadmiu, de 100 de ori mai mult decât cantitatea recomandată de Comisia Americană de Protecţia Consumatorului (200 de micrograme). 14 mostre aveau mai mult de 1.000 de micrograme “, se arată în studiu. Morfolirea cadmiului poate cauza boli de rinichi, oase, ficat şi plămâni.
Ce-i drept, cadmiul nu este uşor absorbit de corp, însă vorbim de bijuterii pentru copii, iar mai toţi părinţii nu sunt dispuşi să rişte sănătatea micuţilor.
Potrivit cotidianului Los Angeles Times, nu este pentru prima oară când metalele toxice au avut legătură cu bijuteriile pentru copii. În ultimii ani, comisia de siguranţă a Statelor Unite a rechemat de cinci ori produsele toxice.
Anul trecut, retailerul de accesorii Claire’s (competitorul lui Accesorize prezent în România) a cerut înapoierea brăţărilor pentru copii din cauza conţinutului mare de cadmiu.
Maria Dumitran
"

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă