miercuri, martie 23, 2011

Directiva Drepturilor Consumatorilor în discuţie la Parlamentul European



cid:image003.jpg@01CAC5ED.4A00AE00
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania /
Romanian Association for Consumers Protection



COMUNICAT DE PRESA


Directiva Drepturilor Consumatorilor în discuţie la Parlamentul European


Mâine, 24 martie 2011 are loc, în plenul Parlamentului European votarea Directivei Drepturilor Consumatorilor. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România face apel către reprezentanţii români din Parlamentul European ca în urma votului de joi să nu asistăm la o diminuare a drepturilor consumatorilor ci din contră la un plus de valoare faţă de situaţia actuală.

Din păcate, principiul armonizării totale vizează şi aspecte deosebit de problematice pentru protecţia consumatorilor, în special normele privind clauzele contractuale abuzive. Cerem insistent respingerea aplicării principiului armonizării depline în privinţa normelor privind clauzele abuzive din contracte.
De asemenea, facem apel ca regulile privind termenul de livrare şi lipsa de conformitate sa fie elaborate conform principiului armonizării minime.

În plus, noile dispoziţii care sunt prevăzute pentru a reglementa contractele în afara spaţiilor comerciale şi contractele la distanţă – potrivit regulilor armonizării totale - nu oferă suficientă protecţie consumatorilor. Prin urmare, vă rugăm să respingeţi amendamentele 231, 232, 234 şi 235.

Pe de altă parte, salutăm o abordare mai pragmatică - care să combine armonizarea totală cu cea minimă - în domeniul contractelor pentru consumatori. Facem apel la votul în favoarea unui număr de elemente noi, care să aducă un plus de valoare în domeniul protecţiei consumatorilor şi anume:
·         includerea noţiunii de conţinut digital în domeniul de aplicare al directivei, ca bun incorporal (articolul 2 a) nou)
·         norma privind mijloacele de plată (articolul 22b)
·         norma privind durata contractelor (articolul 23 a)
·         cerinţele privind informarea în cazul contractelor încheiate la faţa locului (articolul 5)
Per ansamblu, recunoaştem eforturile depuse de Parlamentul European pentru a îmbunătăţi propunerea iniţială a Comisiei, dar în acelaşi timp ne exprimăm dezamăgirea privind solicitarea Parlamentului de armonizare deplină în detrimentul consumatorilor. De asemenea, regretăm faptul că prin această directivă se poate pierde oportunitatea de  îmbunătăţire si actualizare, cu adevărat, a drepturilor consumatorilor din întreaga UE“ a precizat Dl Costel Stanciu, preşedinte APC Romania.

Pentru orice alte întrebări şi răspunsuri apelaţi numerele de telefon 021.311.02.43, fax 021.315.71.49 sau la adresa de e-mail: relatiipublice@apc-romania.ro.




Irina Chiritoiu
PR Officer APC Romania

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă