Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania /
Romanian Association for Consumers Protection
Ref: Scrisoare deschisă către autoritățile române privind reglementarea falimentului personal şi a activității recuperatorilor de creanțe
Reglementarea falimentului personal şi a activităţii recuperatorilor de creanţe.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, asociaţie care militează de 20 de ani pentru drepturile consumatorilor din România, îşi exprimă surprinderea faţă de includerea în cadrul Planului Naţional de Reformă transmis de Guvernul României către Comisia Europeană a unui punct prin care autoritățile s-au angajat ca, cel puţin în următoarele 12 luni, să nu adopte niciun act legislativ privind falimentul personal şi să nu reglementeze zona recuperatorilor de creanţe.
Această abordare nu înseamnă nimic altceva decât perpetuarea unui dezechilibru al drepturilor şi obligaţiilor consumatorilor români în favoarea instituţiilor financiare. Şi asta în ciuda faptului că adevăratele victime ale crizei financiare - care a fost generată de comportamentul de piaţă al instituţiilor financiare – sunt consumatorii.
Neadoptarea iniţiativei legislative privind legea falimentului personal este motivată prin faptul ca o astfel de reglementare ar putea “submina disciplina debitorilor”. Asta în ciuda faptului că nu au fost prezentate niciun fel de evidenţe în favoarea acestui argument – studiu de impact, experienţa internaţională relevantă, etc.
“În opinia noastră, neadoptarea legii nu face altceva decât să lase liber drumul abuzurilor instituţiilor financiare faţă de clienţii de bună credinţă, ajunşi în postura de a nu-şi mai putea plăti ratele tocmai din cauza contractelor de credit pline de clauze abuzive şi a măsurilor de austeritate adoptate de autorităţi şi de companii ca efect al crizei financiare” a precizat Dl Costel Stanciu, preşedintele APC România
Încă şi mai gravă este obligaţia asumată de a nu reglementa industria aşa-zişilor “recuperatori de creanţe” – în fapt, SRL-uri care îşi desfăşoară activitatea fără niciun fel de reglementări, supunând consumatorii unor grave abuzuri. De la apeluri la ore extrem de matinale până la altele extrem de târzii, de la telefoane date vecinilor de bloc până la contactarea colegilor de serviciu ai debitorilor, de la ameninţări telefonice şi presiuni psihologice până la scrisori pline de formulări agresive.
Mai mult, datele publice existente arată că băncile din Romania sunt foarte bine capitalizate, au lichiditate suficientă şi multe dintre ele au raportat profituri atât în 2010 cât şi în primul trimestru din 2011. Majoritatea acestor bănci sunt subsidiare ale unor bănci străine şi au obţinut în ultimii ani profituri mult mai mari decât “surorile” lor din alte state europene, susținând astfel rezultatele bune ale marilor grupuri financiare pe seama consumatorilor români.
Suntem pe deplin conştienţi de importanţa instituţiilor financiare în economie şi de suportul pe care l-au acordat statului în perioada de criză, însă consideram că nu este acceptabilă “sacrificarea” consumatorii romani de servicii financiare.
În viziunea noastră, nu există niciun argument rezonabil care să demonstreze că românii nu merită să fie trataţi cu acelaşi respect ca şi consumatorii din celelalte state ale Uniunii Europene, prin adoptarea unei legi a falimentului personal şi prin reglementarea activității recuperatorilor de creanțe.
Atâta vreme cât instituţiile financiare străine prezente în România acţionează pe pieţe cu reglementări mult mai stricte în privinţa drepturilor consumatorilor, nu vedem niciun impediment ca aceeaşi conduită să fie adoptată şi în ceea ce-i priveşte pe consumatorii români.
Avem speranţa că veţi înţelege semnalul de alarmă pe care dorim să-l tragem prin această scrisoare deschisă şi că veţi reanaliza oportunitatea menţinerii acestor angajamente, care sunt de natură să afecteze grav drepturile consumatorilor români de servicii financiare.
Pentru orice alte întrebări şi răspunsuri apelaţi numerele de telefon 021.311.02.43, fax 021.315.71.49 sau la adresa de e-mail: relatiipublice@apc-romania.ro.
Irina Chiritoiu
PR Officer APC Romania