marți, mai 03, 2011

TERBUIE SA STIM | Boli cu transmitere sexuala: ce trebuie sa stii despre ele

TERBUIE SA STIM | Boli cu transmitere sexuala: ce trebuie sa stii despre ele: "

Bolile cu transmitere sexuala te fac ca pentru o clipa de placere sau neatentie sa poti plati extrem de scump, cu sanatatea si chiar cu viata. De aceea, trebuie sa stii foarte bine care sunt riscurile la care te supui atunci cand alegi sa faci sex neprotejat.


Boli cu transmitere sexuala: ce trebuie sa stii despre ele


Boli cu transmitere sexuala – cele mai intalnite afectiuni


Chlamydia


Chlamydia este una dintre cele mai raspandite infectii cu transmitere sexuala. Cauzata de bacteria Chlamydia trachomatis, aceasta este o infectie la nivel genital ce poate fi tratata cu antibiotice. Poate conduce la dureri abdominale si infertilitate, daca nu este tratata si se poate extinde si la celelalte organe din zona pelviana. Partenerul sexual trebuie sa se trateze pentru ca vindecarea sa fie completa. Printre simptomele acestei infectii se numara: scurgeri vaginale, arsuri in timpul urinarii, menstruatia neregulata si dureri in timpul actului sexual.


Herpesul genital


Este o infectie destul de raspandita, produsa de virusul herpex simplex, care nu conduce la dureri in zona pelviana sau la infertilitate, dar produce leziuni foarte dureroase in zona genitala. Nu exista un tratament care sa duca la vindecare completa, persoana infectata este purtatoare a acestui virus pentru intreaga viata. Din cauza unor factori declansatori (stres, imunitate scazuta, expunerea prelungita la soare, etc.) infectia se manifesta la nivelul zonei genitale prin aparitia unor vezicule dureroase, pline cu un lichid incolor care se sparg si se usuca dupa maxim zece zile. Lichidul acestor basici este foarte infectant si din aceasta cauza se recomanda evitarea contactului sexual in timpul eruptiei.


Cele mai intalnite boli cu transmitere sexuala


Chlamydia este una dintre cele mai raspandite infectii cu transmitere sexuala


Gonoreea


Gonoreea este o infectie produsa de bacteria Neisseria Gonorrheae ce se transmite pe cale sexuala si nu numai. Aceasta infectie este foarte periculoasa datorita faptului ca nu prezinta simptome in primele luni de la infectare. De aceea, controlul medical regulat este esential pentru descoperirea unor astfel de infectii. Simptomele acestei infectii sunt scurgeri vaginale anormale, mancarimi ale zonei vaginale si anale, ciclul menstrual neregulat, dureri in timpul actului sexual, urinari dureroase, etc. Transmiterea se poate face prin contactul cu obiecte contaminate (lenjerie intima, prosoape, toalete). Se trateaza cu antibiotice prescrise de medic.


Tricomoniaza


Tricomoniaza este o infectie destul de raspandita, produsa de parazitul microscopic Trichomonas Vaginalis. Transmiterea se face pe cale sexuala, prin sexul neprotejat dar si prin folosirea unor obiecte infectate (prosoape, lenjeria intima, etc.). Ca si in cazul gonoreei, infectia cu Trichomonas poate sa nu prezinte nici un fel de simptom pentru o anumita perioada de timp de la infectare. Atunci cand apar insa, acestea sunt secretii vaginale anormale, cu un miros urat, dureri in timpul urinarii si in timpul contactului sexual, dureri abdominale. Se trateaza cu medicamente antiprotozoare, in cazul unui cuplu, ambii parteneri trebuie tratati simultan.


Sida


Este o infectie incurabila produsa de virusul HIV (virusul imunodeficientei umane). Acest virus afecteaza sistemul imunitar al organismului, capacitatea acestuia de a se apara de infectiile care in mod normal ar fi respinse de un organism sanatos. Din aceasta cauza, pentru persoanele infectate cu HIV o banala raceala poate fi fatala. Virusul HIV se transmite in special prin contactul sexual neprotejat, dar si prin contactul mucoaselor sau leziunilor unei persoane cu lichide biologice contaminate (sange, secretii vaginale, sperma). Infectarea se produce in cazul in care la nivelul pielii sau mucoaselor persoanei sanatoase exista leziuni cu care lichidele biologice infectate intra in contact. HIV se transmite prin saliva, urina, secretii nazale, lacrimi, transpiratie sau fecale numai daca acestea contin sange.


Sida este o infectie incurabila produsa de virusul HIV


Virusul HIV se transmite in special prin contactul sexual neprotejat


Boli cu transmitere sexuala – ce teste trebuie sa faci?


Sifilis


In cazul in care sifilisul este netratat, nervii se pot deteriora si poate aparea dementa sau chiar moartea. Este necesara analiza de sange.


HIV


Virusul are nevoie de pana la 10 ani pentru a se raspandi complet, dar de multe ori se dezvolta fara ca persoana in cauza sa stie. Este necesara analiza de sange.


Chlamydia


Este deosebit de periculoasa pentru femei, deoarece poate deteriora grav ovarele si creste astfel riscurile de sarcina ectopica. Este necesara analiza urinei sau secretiei vaginale.


Herpesul genital


Daca un copil sufera de herpes genital, o infectie potential letala poate aparea. Sunt necesare teste de sange si examinarea fizica.


Gonoreea


Se transmite prin sange in articulatii si provoaca aceleasi simptome ca artrita (umflarea, innegrirea si durere in articulatii). Este necesara analiza urinei sau secretiei vaginale.


Hepatita B si C


Hepatita cronica sau acuta poate duce la ciroza hepatica sau cancer la ficat. Este necesara analiza de sange.


Ce teste trebuie sa faci pentru bolile cu transmitere sexuala?


HPV poate duce la cancer de col uterin


Virusul Human Papilloma (HPV)


Poate duce la cancer de col uterin. Este necesar testul Papanicolau.


Tricomoniaza


Aceasta poate provoca nasterea prematura sau subponderala a nou-nasculutui. Sunt necesare teste de sange si examinarea fizica.


Boala inflamatorie pelvina


Aceasta poate deteriora permanent organele sexuale feminine sau declansa sarcina ectopica. Sunt necesare examinarea fizica si/sau cu ultra-sunete.


Vaginita bacteriana


Poate provoca boala inflamatorie pelvina sau nasterea prematura. Este necesara examinarea fizica si analiza de laborator a secretiei vaginale.


Boli cu transmitere sexuala – cand ar trebui sa iti faci testele?


Teste BTS cand incepi o relatie noua


Nu poti fi niciodata sigur cu cine ai impartit patul si chiar daca stii foarte bine acea persoana, exista probabil si anumite lucruri pe care nu le stii despre ea. Deci, inainte de a te decide sa faci sex cu noul partener ar trebui sa iei in considerare testarea pentru BTS doar pentru a te asigura ca totul este in regula. Asta nu inseamna ca va trebui sa ii dai un ultimatum partenerului tau pentru a face testele, dar este recomandabil sa le faceti impreuna. Pana la urma, sanatatea si viata va sunt in joc.


Cand ar trebui sa iti faci testele pentru bolile cu transmitere sexuala?


Inainte de a te decide sa faci sex cu noul partener ar trebui sa iei in considerare testarea pentru BTS


Teste BTS inainte de sarcina


Este important sa iti faci testele BTS inainte de a te decide sa faci un copil, indiferent de faptul ca le-ai facut la inceputul relatiei si ati fost fideli unul altuia. Unele boli cu transmitere sexuala au o perioada de incubatie lunga, in sensul ca ai putea fi infectata in ciuda rezultatului negativ al testelor. Deci, este important ca amandoi sa fiti supusi unor teste pentru BTS, chiar daca nu prezentati nici un simptom. Doar pentru a exclude orice risc. De exemplu, este cunoscut ca sifilisul sau virusul hepatitei B pot ramane inactive pentru mai multi ani si nu provoaca simptome, dar se raspandesc de la mama la copil prin fluxul sanguin si pot provoca nastere prematura sau chiar nasterea unui copil mort.


Teste pentru BTS cand esti infidel


Chiar daca nu ai avut parte de cel mai fenomenal sex in timpul aventurii tale, este recomandabil sa iti faci testele pentru BTS deoarece unele boli cu transmitere sexuala pot fi contractate in timpul sexului oral sau prin sarut prelung ori preludiu. Testele pentru BTS trebuie efectuate chiar daca te-ai protejat, deoarece gonoreea, herpesul si chlamidia pot fi transmise si in ciuda protectiei sau chiar in afara actului sexual.


Teste pentru BTS cand apar modificari in corp


Deoarece unele boli cu transmitere sexuala raman in stare latenta pentru o lunga perioada de timp si nu provoaca nici un simptom, se poate intampla ca rezultatul testelor BTS sa fie negativ. Deci, daca observi o eruptie neobisnuita in jurul zonei genitale, o schimbare in mirosul materialului seminal sau alte modificari fizice inexplicabile, aranjeaza-ti imediat o intalnire de medicul tau. Nu numai ca este un gest responsabil fata de tine si de partenera, dar iti poate salva viata.


sursa: sexgen.ro

"

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă