joi, iulie 14, 2011

Aventura în jungla etichetelor


Consumatori / Siguranţă alimentară − 13-07-2011 - 17:03
Galerie foto
pachet de carne
Carne dezosată cu os - fotografie trimisă de Eduarda Vaz-Mourao
Alte fotografii disponibile
Carne dezosată „cu os”, nuci „care ar putea conține nuci” sau sos de usturoi fără usturoi... În cadrul ședinței plenare din iulie, Parlamentul a votat pentru impunerea unor măsuri mai stricte pentru etichetele produselor alimentare. Acestea trebuie să fie mai clare și mai ușor de citit. Între timp, am rugat fanii noștri de pe Facebook să ne împărtășească cele mai ciudate etichete pe care le-au văzut. Iată și rezultatul.
Mariusz ne împărtășește experiența sa legată de un sos de usturoi pe care l-a cumpărat. „Am descoperit comparând ingredientele că sosul conținea exact ingredientele pentru maioneză, dar cu mulți compuși chimici din grupul E. Nu avea nici măcar o urmă de extract natural de usturoi. Totul era artificial”, spune Mariusz.

Sharon ne povestește despre „puiul reformat” pe care l-a cumpărat cu ceva ani în urmă. Vă lăsăm imaginația să răspundă la întrebarea: ce fel de reformare a suferit biata pasăre?

În alte cazuri, imaginile chiar valorează cât o mie de cuvinte. De exemplu, Eduarda ne-a trimis o fotografie cu ambalajul unui pachet de carne dezosată care conținea însă și os.

În aceeași serie de ciudățenii se înscrie și iaurtul cumpărat de Mark. Judecând după etichetă, nepoții săi ar fi putut foarte bine să consume acest iaurt. Data de expirare de pe ambalaj stabilea valabilitatea produsului până la 21 decembrie  2034.

Dincolo de listele de ingrediente

Consumatorii se simt înșelați atunci când vine vorba de astfel de confuzii. Maruška se plânge că uneori pe etichetă este trecut un ingredient în procent de 100%. La o privire mai atentă, descoperi că produsul conține de fapt mai multe ingrediente. Asta nu îți dă un sentiment prea plăcut.

Geraldine consideră țara de origine drept cea mai importantă informație. Toți cetățenii au dreptul să știe de unde provin alimentele pe care le consumă. Mai mult, în acest fel ei pot ști ce agricultori susțin cumpărând un produs sau altul.

Preocuparea pentru OMG-uri persistă. Wojtek se întreabă dacă europenii vor avea șansa să afle daca alimentele pe care le consumă conțin astfel de organisme. Răspunsul este DA! Noile reguli votate de Parlament în iulie fac referire la o serie de informații cu privire la ingredientele folosite și la modul de indicare a acestora. Pentru a afla mai multe accesați link-ul de mai jos.

Așa că, toți veți putea să cădea de acord cu Mark: „eticheta produselor alimentare trebuie să fie scrisă clar, destul de mare pentru a putea fi citită cu ușurință, iar toate ingredientele ar trebui enumerate indiferent dacă sunt naturale sau artificiale”. Nu depinde decât de dumneavoastră să acordați atenția cuvenită etichetelor de pe produsele pe care le consumați.
 
REF. : 20110701STO23127

Sursa: Parlamentul European

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă