Istoria cafelei datează de mai mult de 1000 de ani. În Occident, istoria cafelei începe acum trei secole, dar în Orientul Mijlociu ea este consumată de toate păturile sociale încă din vechime. Prima referinţă la cafea, din surse înregistrate, datează din secolul al IX-lea, dar cu multe secole înainte, existau multe legende. Cafeaua a fost descoperită pentru prima dată în Estul Africii, într-o zonă în care se află astăzi Etiopia.
O legendă populară vorbeşte despre un păstor de capre pe nume Kaldi, care a observat un comportament destul de agitat al caprelor, după ce acestea consumaseră fructele unui arbust. Curios de acest fenomen, Kaldi a încercat să consume el însuşi acele fructe şi a constatat că îi conferă o senzaţie de revigorare. Auzind despre această plantă extraordinară, călugării au uscat fructele, astfel încât să le poată transporta la mănăstirile mai îndepărtate. Ulterior au reconstituit fructele cu apă, le-au consumat şi au băut lichidul, care îi stimula şi îi ţinea treji pentru rugăciune.
Comercianţii veneţieni au adus cafeaua în Europa în 1615. La început, cafeaua se vindea de către comercianţii de limonada şi se credea că are calităţi medicinale. Primul magazin de cafea din Europa a fost deschis la