O rețetă care poate fi preparată în perioadele de post dar care poate avea și câteva modificări, în funcție de gustul fiecăruia...se pot adăuda ciuperci sau ardei copți iar pentru cine dorește să pună și puțină carne, recomandată este cea de piept de pui.
Ingrediente:
- 225 gr. faină,
- 1 linguriţă de zahăr,
- 2 linguriţe râse de sare,
- 8 gr. drojdie proaspătă,
- 1 kg de ceapă zemoasă (de apă),
- 2 căţei de usturoi,
- 5 linguri de untdelemn,
- 3 rămurele de cimbru,
- 1 foaie de dafin,
- faina pentru tabla de prăjituri,
- 2 linguri de pastă de măsline (din tub),
- măsline negre.
Mod de preparare:
Faină, zahărul şi sarea se pun într-un lighenaş, se amestecè şi se face o gropiţă la mijloc. Se fărâmiţează drojdia şi se pune în ea, apoi se amestecă cu 0,8 litri de apă călduţă. Se acoperă vasul şi se pune într-un loc cald, vreme de 10 minute, apoi se amestecă toate ingredientele şi se frământă cu mâna până se obţine un aluat uniform. Se pune din nou vasul la loc cald, acoperit cu un şervet umezit, vreme de o oră. Între timp, se curăţă ceapa şi se taie în două, apoi se taie în rondele subţiri. Se căleşte usturoiul zdrobit, în trei linguri de untdelemn încins. Se