Comentarii:
Calitatea unui ulei de masline extravirgin=presat la rece este data de 3 factori:
1. Aciditatea uleiului. ATENTIE! NU cifre echivoce gen sub 0,8% SAU intre 0,3-0,8% (care sunt generice)!!! Aciditatea ESTE O CIFRA, NU UN INTERVAL. Ex neechivoc: “Aciditate max. 0,25%”.(Exista si de 0.15%!!!!). Cu cat aciditatea este mai mica, cu atat calitatea este mai buna. IMPORTANT: doar aciditatea, singura, in sine, NU este un criteriu de calitate al uleiului! Daca NU are gustul si aroma perfecta, IN CIUDA ACIDITATII mici uleiul poate fi trecut in categoria imediat urmatoare de ulei virgin (NU extravirgin). Adica EXISTA ulei virgin cu aciditate de…0.4% (gustul/aroma/buchetul este IMPERFECT!).
2. Indicele de peroxizi exprimat in meq/Kg. Observatia de mai sus este valabila si in acest caz, NU sub valoarea de 20 meq(O2)/Kg (valoare generica ca si 0.8 % aciditate). Ex. neechivoc: 3,36 meq/Kg. Cantitatea de peroxizi cu cat este mai mica, cu atat este mai buna, produsul fiind neoxidat, adica pastrat in conditii mai optime. Un produs pastrat in conditii exceptionale trebuie sa aibe valoarea sub 4 meq/Kg.
3. Indicii de absorbtie in ultraviolet UV K232 si K270 (si acestia au niste valori generice K232<2,5 K270<0,22). Acesti indici atesta PURITATEA uleiului de masline (fiecare specie de maslin are o absorbtie specifica si UNICA) sau daca vreti, faptul ca el nu este amestecat cu alte uleiuri (15W40 de exemplu!).
Din pacate, niciun consumator mediu NU poate proba realitatea celor scrise pe eticheta, INSA concurentii celui ce pune pe raft un asemenea ulei FITI SIGURI ca vor verifica la sange ceea ce producatorul pretinde ca se afla in continut. Cand veti vedea scrise pe eticheta aciditatea (O CIFRA), cantitatea de peroxizi (O CIFRA) si indicii de refractie FITI SIGUR ca aveti in fata un ulei de calitate!!! Daca nu gasiti ACESTE date pe eticheta, impreuna cu: specia de maslin, zona de provenineta, ca si producatorul…Va pierdeti vremea, luati mai bine ulei rafinat de floarea soarelui ca tot aia este!
In sfarsit, o alta observatie: producatorul numarul 1 in lume de ulei este SPANIA(=Itlaia+Grecia+Siria+Tunisia). Destinatiile uleiului spaniol, sper ca nu va va surprinde acest lucru, sunt Italia (importatorul nr.1) si evident, Grecia!)
citeste aici informatii mai exacte despre uleiul de masline:http://wineandknives.blogspot.com/2010/03/uleiul-de-masline.html
1. Aciditatea uleiului. ATENTIE! NU cifre echivoce gen sub 0,8% SAU intre 0,3-0,8% (care sunt generice)!!! Aciditatea ESTE O CIFRA, NU UN INTERVAL. Ex neechivoc: “Aciditate max. 0,25%”.(Exista si de 0.15%!!!!). Cu cat aciditatea este mai mica, cu atat calitatea este mai buna. IMPORTANT: doar aciditatea, singura, in sine, NU este un criteriu de calitate al uleiului! Daca NU are gustul si aroma perfecta, IN CIUDA ACIDITATII mici uleiul poate fi trecut in categoria imediat urmatoare de ulei virgin (NU extravirgin). Adica EXISTA ulei virgin cu aciditate de…0.4% (gustul/aroma/buchetul este IMPERFECT!).
2. Indicele de peroxizi exprimat in meq/Kg. Observatia de mai sus este valabila si in acest caz, NU sub valoarea de 20 meq(O2)/Kg (valoare generica ca si 0.8 % aciditate). Ex. neechivoc: 3,36 meq/Kg. Cantitatea de peroxizi cu cat este mai mica, cu atat este mai buna, produsul fiind neoxidat, adica pastrat in conditii mai optime. Un produs pastrat in conditii exceptionale trebuie sa aibe valoarea sub 4 meq/Kg.
3. Indicii de absorbtie in ultraviolet UV K232 si K270 (si acestia au niste valori generice K232<2,5 K270<0,22). Acesti indici atesta PURITATEA uleiului de masline (fiecare specie de maslin are o absorbtie specifica si UNICA) sau daca vreti, faptul ca el nu este amestecat cu alte uleiuri (15W40 de exemplu!).
Din pacate, niciun consumator mediu NU poate proba realitatea celor scrise pe eticheta, INSA concurentii celui ce pune pe raft un asemenea ulei FITI SIGURI ca vor verifica la sange ceea ce producatorul pretinde ca se afla in continut. Cand veti vedea scrise pe eticheta aciditatea (O CIFRA), cantitatea de peroxizi (O CIFRA) si indicii de refractie FITI SIGUR ca aveti in fata un ulei de calitate!!! Daca nu gasiti ACESTE date pe eticheta, impreuna cu: specia de maslin, zona de provenineta, ca si producatorul…Va pierdeti vremea, luati mai bine ulei rafinat de floarea soarelui ca tot aia este!
In sfarsit, o alta observatie: producatorul numarul 1 in lume de ulei este SPANIA(=Itlaia+Grecia+Siria+Tunisia). Destinatiile uleiului spaniol, sper ca nu va va surprinde acest lucru, sunt Italia (importatorul nr.1) si evident, Grecia!)
citeste aici informatii mai exacte despre uleiul de masline:http://wineandknives.blogspot.com/2010/03/uleiul-de-masline.html