Una dintre cele mai interesante şi hrănitoare reţete vegetariene, "hummusul" este plin de substanţe nutritive foarte sănătoase: fier, vitamina C, B6, proteine. Pasta de susan tahini sau tahina aduce şi ea un aport esenţial de vitamina E şi uleiuri mononesaturate, foarte importante pentru organism. Hummusul este o mâncare străveche. Încă din antichitate există documente care atestă aceasta mâncare, care a hrănit omenirea de peste 10000 de ani. Fiind atât de sănătoasă, reţetă originală a fost disputata de multe ori, între Liban şi Israel fiind un adevărat "război" pe aceste teme. În final, s-a decis că hummusul ar fi de origine libaneză. În consecinţă, celelalte popoare, care consumă frecvent hummus, şi-au făcut propriile lor reţete, variaţiuni pe tema reţetei originale. Azi vom prezenta un "hummus bi tahini"(hummus cu pastă de susan), după o reţetă libaneză clasică. Se serveşte cu lipie libaneză, ca un antreu ("mezze") sau ca sos ce aromatizează fripturile, falafelul sau alte preparate vegetariene.
Ingrediente:
- -250 grame năut uscat
- -pastă de susan
- -ulei de măsline
- -suc de lămâie
- -usturoi
- -sare, piper negru şi, opţional, boia iute, coriandru măcinat, chimen măcinat
Se lasă năutul la înmuiat în apă rece minim 12 ore(peste noapte). Volumul boabelor se dublează. Se scurge apa în care au stat
Citeşte mai mult...