sâmbătă, decembrie 29, 2012

Invenții Laurențiu Olaru:Amplasarea canalizării de ape uzate sub rigole


Certificat RO 2010 000 0021
Amplasarea canalizării de ape uzate sub rigole.
1.In cadrul lucrărilor de canalizare sunt multe situații în care amplasarea tranșeului este posibila numai in subteranul rigolelor (canalele de colectare ape de ploaie , artificiale sau naturale sunt prezente de-a lungul a tuturor drumurilor și străzilor) Subsolul acestor canale este încă liber datorita faptului ca normativul obliga execuția de cămine de vizitare pentru rețeaua subterana de canalizare la fiecare 50m, cămine care împiedeca scurgerea apei pe rigole, provocând inundații. Conform model de utilizare nr. RO 2010/000 21 amplasare a devenit posibila și este recomandata sau singura soluție în mai toate cazurile dupa cum urmeaza:
a) Carosabilul este deja reabilitat si nu mai pot fi săpate tranșeele (canalele) pentru amplasarea tubulaturii.
b) Strada este în panta accentuata iar tranșeele de amplasare si racordare afectează rezistenta terasamentului existând riscul alunecării întregii străzi atunci când sezonul ploios se prelungește.
c) Strada este foarte îngusta, limita proprietății fiind chiar la rigola.
d) Subteranul străzii este ocupat deja cu alte rețele.
e) Racordurile pentru utilizatori sunt atât de lungi (sub forma de raze, pana in mijlocul străzii la cămin) încât aceștia nu au capacitate sa susțină investiția. (o stație de epurare neîncărcata la capacitatea proiectata nu funcționează) Racordul la canalul aflat sub rigola este de un metru. ( cost sub 300 lei)
f) Diminuarea costurilor generale ale construcție prin renunțarea la capacele carosabile.
g) Posibilitatea intervenției în cămine (desfundare ) fără perturbarea traficului.
h) Eliminare disconfortului provocat de zgomotul capacelor la trecerea autovehiculelor si accidentelor cauzate de lipsa capacelor.
i) Eliminare denivelărilor din banda de circulație cauzata de căminele aflate in mijlocul drumului.
J) Executarea de lucrări fără obstrucționarea circulației.
Mai important decât toate cele de sus este ca implementarea in cadrul unei lucrări a unei proprietăți intelectuale cum este modelul de utilizare RO2010/00021 da dreptul la atribuirea contractului prin negociere directa. Astfel beneficiarul poate alege executantul după propriile criterii de exigenta fără sa încalce in vreun fel legea.

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă