miercuri, iulie 01, 2015

Bere diluată şi "chimizată" cu aspartam, coloranți și conservanți!

preluat şi diseminat prin intermediul APC Botoşani 

Atenție, a apărut băutura pe bază de bere 

cu aspartam, coloranți și conservanți!

01 iulie 2015


91% din produsele analizate contin aditivi alimentari
 

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din România a achiziționat din marile 
structuri comerciale ale capitalei 45 de tipuri de băuturi pe bază de bere 
în vederea analizării informațiilor menționate pe etichetă. Scopul acestei analize 
îl constituie informarea și educarea consumatorilor de astfel de produse.

Studiul a fost realizat de către o echipă coordonată de dr. ing. biochimist 

Mădălina Iliș și dr. ing. biochimist Mihai Rissdorfer, experți produse alimentare 
ai APC România. La realizarea studiului s-au avut în vedere prevederile 
legale în vigoare referitoare la etichetarea alimentelor.
Pentru acest studiu ne-am propus următoarele obiective:
  1. Eliminarea confuziei create în rândul consumatorilor privire la cele două produse: 
  2. produsul “bere”  și produsul “băutură pe bază de bere”. 
Băutură pe bază de bere (mix de bere) este băutură alcoolică  fabricată pe bază de bere, 
cu utilizarea zaharului sau a siropurilor de zaharuri și/sau a materiilor prime vegetale, 
fructelor, pomușoarelor, sau a produselor de prelucrare a acestora, și/sau 
a aditivilor alimentari gustativi și aromatici.

Din păcate, pentru 27% din produsele analizate, denumirea descriptivă a produselor, 

cum ar fi “Amestec de bere blondă și limonada cu suc de…” sau“Băutură din bere cu aroma de…”, și la care procentul de bere este sub 50%, induce în eroare consumatorii, creându-le percepția falsă a unui nou tip de bere, deși produsul conține mai mult suc de fructe sau limonadă.
  1. Identificarea provenienței tipurilor de băuturi pe bază de bere.
În privința țării de origine a produselor analizate a reieșit că: 33% dintre produse sunt fabricate în România, 27% în Germania, 22% în Belgia, 8% în Olanda, 4% în Austria, 4% în Cehia, iar 2% dintre produse au mențiunea “Fabricat în UE”. Numărul mare de astfel de produse realizate în țara noastră certifică, din păcate pentru consumatori, existența unei cereri mari pentru acest tip de produs, susținută și de preț, care variază între 1,29 lei și 10,25 lei.
  1. Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.
În 66% dintre produsele analizate au fost identificați următorii aditivi alimentari:aspartamacesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharina și sărurile sale, acid citric, albastru briliant, benzoat de sodiu și caramel amoniacal. Asupra aditivilor mentionați mai sus planează cele mai multe suspiciuni privind generarea unor afectiuni medicale cum ar fi: migrene, astm, epilepsie, boli cardio-vasculare și alergii.              Din păcate, doar 9% dintre produsele analizate nu conțin aditivi alimentari.
Top 7 băuturi pe bază de bere cu aspartam din cele analizate:
- Bergenbier Fresh Lemon cu senzor de răcire
- Bergenbier Fresh Soc
- Bergenbier Fresh Grapefruit
- Redd's Cranberry Crush
- Redd's Mojito
- Stephans Brau Grapefruit
- Valentins.
  1. Analiza altor informații de pe etichetă, din punct de vedere al necesității existenței acestora și al clarității mesajului transmis consumatorului.
Mențiunea “A se feri de temperaturi ridicate și îngheț” este neclară pentru consumator și nu-l poate ajuta pe acesta în privința identificării temperaturii de păstrare a acestui produs. 24% dintre produsele analizate au pe ambalaj mesaje de responsabilitate socială de tipul ”Nu consuma alcool în timpul sarcinii” .

Ingredientele cu potențial alergen NU sunt, pe eticheta anumitor produs,evidențiate în mod clar, conform legislației în vigoare, existând riscul ca unii consumatori alergici la anumite substanțe din compoziția acestor produse să aibă probleme de sănătate în urma consumului.

Rezultatele studiului pot fi vizualizate AICI
“Berea trebuie să rămână un produs 100% natural, realizat din cele 4 ingrediente (apă, 
malț din orz, hamei și drojdie de bere) care de-a lungul timpului au subliniat într-un mod unic culoarea, aroma și gustul specifice acestui produs. Amestecul de bere, aditivi alimentari și sucuri de fructe nu contribuie în niciun fel la completarea unor nutrienți necesari organismului în fiecare zi, dimpotrivă, anumiți aditivi alimentari (aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharina și sărurile sale, caramel cu amoniac, albastru briliant, acid citric și benzoat de sodiu) folosiți în unele produse de acest gen sunt susceptibile de efecte negative asupra sănătății, mergând de la simple alergii până la boli mai grave, precum afecțiunile cardio-vasculare.” a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

***
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi nonprofit, înfiinţată la data de 28 februarie 1990. APC-România este singura organizație de utilitate publică, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor - BEUC, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea şi reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor şi intereselor consumatorilor în raporturile cu operatorii economici şi instituţiile statului


Share
+1
Forward
Conf. Univ. Dr.
Costel Stanciu
Președinte al APC Romania
0723 004 407

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă