sâmbătă, ianuarie 25, 2020

Virusul Wuhan: cum să fii în siguranță

din experiența unei persoane care a călătorit în zonele infestate

Pe măsură ce noul coronavirus Wuhan s-a răspândit nu numai în China continentală, dar și la nivel mondial, panica crește. Î
Știu că oamenii sunt foarte speriați. Și mă aștept să crească panica în zilele următoare. Dar măsuri foarte simple te pot proteja.
În timpul epidemiei SARS, am călătorit în toată China și Hong Kong, am intervievat persoane infectate cu virusul, medici și asistente care tratează boala, oficiali guvernamentali, poliție - toată lumea. Nu am fost niciodată îngrijorat să mă infectez, în ciuda faptului că sunt în cameră cu persoane bolnave. Și asta pentru că știam ce măsuri trebuie să iau. Iată care sunt cele mai importante de știut:
1. Când părăsiți casa, purtați mănuși - mănuși de iarnă sau mănuși exterioare - și păstrați-le în metrou, autobuze și spații publice.
2. Dacă vă aflați într-o situație socială în care ar trebui să vă îndepărtați mănușile, poate să strângeți mâinile sau să luați masa, nu vă atingeți fața sau ochii, indiferent cât de mult vă mănâncă ceva. Țineți-vă mâinile departe de contactul cu fața. Și înainte de a pune mănușile din nou, spălați-vă bine pe mâini cu săpun și apă caldă, spălându-și degetele. Pune-ți mănușile.
3. Schimbați mănușile zilnic, spălându-le bine și evitați să purtați mănuși umede.
4. Măștile sunt inutile atunci când sunt purtate în aer liber și s-ar putea să nu fie foarte utile chiar și în interior. Majoritatea măștilor se deteriorează după una sau două purtări. Folosind aceeași mască zi de zi este mai rău decât inutil - este dezgustător, deoarece conținutul gurii și nasului înfășoară în cele din urmă masca cu un furnir mirositor care este atractiv pentru bacterii. Rar port o mască de față într-o epidemie și am fost în peste 30 de focare. În schimb, stau departe de mulțime și îmi păstrez distanța de oameni individuali - un metru jumătate, aproximativ 1,5 metri, este un standard bun. Dacă cineva tușește sau strănut, îi rog să-și pună o mască - să mă protejeze de fluidele potențial contaminate. Dacă se refuză, pășesc un metru (aproximativ 3 metri) de ei sau plec. Nu strângeți mâinile și nu îmbrățișați oamenii - implorați politicos,
5. În interiorul gospodăriei, îndepărtați imediat toate șervețele din băile și bucătăria dvs. și înlocuiți-le cu prosoape curate care au numele fiecărui membru al familiei pe ele. Instruiește-i pe toți cei din casa ta să folosească numai propriile prosoape și să nu atingă niciodată un alt membru de familie. Spălați toate prosoapele de două ori pe săptămână. Prosoapele umede oferă locuințe grozave pentru viruși, cum ar fi răcelile obișnuite, fluxurile și, da, coronavirusurile.
6. Aveți grijă cu clanțele. Dacă este posibil să deschideți și să închideți ușile cu coatele sau umerii, faceți acest lucru. Purtați mănuși pentru a întoarce un mâner - sau spălați-vă mâinile după atingerea acestuia. Dacă cineva din casa ta se îmbolnăvește, spală-te regulat În mod similar, fiți prudent cu balustradele scărilor suprafețele desktop-urilor, telefoanelor mobile, jucăriilor, laptopurilor - orice obiecte care sunt ținute manual. Atâta timp cât vă descurcați doar cu propriile obiecte personale, veți fi în regulă - dar dacă aveți nevoie să ridicați telefonul mobil sau instrumentele de gătit ale altcuiva sau să folosiți tastatura computerului altcuiva, aveți grijă să nu vă atingeți fața și să vă spălați pe mâini imediat după atingerea obiectului.
7. Dacă împărtășiți mesele, nu folosiți betisoarele și ustensilele personale pentru a îndepărta mâncarea dintr-un bol sau farfurie și, bineînțeles, spuneți-le copiilor dvs. să nu bea niciodată din ceștile altcuiva sau dintr-un recipient cu lichid comun. Este obișnuit în China să pregătească mai multe feluri de mâncare pentru o masă și apoi să permită tuturor celor de la masă să își folosească betisoarele personale pentru a scoate mâncarea din mâncărurile obișnuite: Nu faceți acest lucru până când epidemia nu s-a terminat. Așezați linguri de servire în fiecare fel de mâncare și instruiți pe toată lumea la masă să scoată ce vor de la vasele de servire pe farfuriile sau bolurile personale, să întoarce lingura de servire în farfuria principală și apoi folosiți betisoarele personale numai pentru a alege mâncare de la personalul lor farfurie sau bol în gura lor. Spălați toate alimentele și ustensilele de bucătărie între mese și evitați restaurantele care au practici de igienă proaste.

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă