miercuri, martie 17, 2010

Întâlnirea europeană a consumatorilor


Summitul european al consumatorilor, ediţia 2010, va avea loc la Bruxelles în perioada 18-19 martie. Ediţia din acest an se va concentra asupra serviciilor pentru consumatori şi în special asupra accesului la servicii, corectitudine şi posibilitatea alegerii. Scopul este de a examina acest domeniu din ce în ce mai divers şi mai complex din diverse unghiuri, cu participarea consumatorilor, apărătorilor drepturilor consumatorilor, a întreprinderilor şi a responsabililor politici. În plus, se aşteaptă ca aceste perspective diverse să producă rezultate şi acţiuni reale pentru reflecţiile politice viitoare.  
În acest an, accentul va fi pus asupra serviciilor care au un impact direct asupra consumatorilor, din domenii în care există încă numeroase probleme de rezolvat, şi anume transportul, energia şi sectorul bancar. Prin urmare, pe agenda discuţiilor se vor afla: transparenţa serviciilor bancare, viitorul serviciilor on line pentru consumatori, transportul urban  durabil şi energia ecologică. Rezultatele dezbaterilor,  atelierelor şi grupurilor de lucru vor fi integrate în mod direct în reflecţiile privind politica Comisiei pentru o viitoare strategie privind serviciile consumatorilor.  
În prima zi a summitului sunt prevăzute activităţi destinate jurnaliştilor interesaţi de politica drepturilor consumatorilor. Acestea includ un seminar în cadrul căruia  experţi din cadrul Comisiei vor prezenta iniţiativele recente şi viitoare cu privire la diferitele aspecte ale strategiei Uniunii în domeniu, precum securitatea produselor, serviciile financiare, supravegherea pieţelor, sprijinul acordat cumpărătorilor transfrontalieri şi aplicarea legislaţiei în domeniu. Seminarul are un caracter informal şi interactiv, iar participanţii vor putea să intervină în mod liber în cadrul discuţiilor.  
Context:
Summitul european al consumatorilor, organizat de Comisia Europeană, are loc în fiecare an în preajma Zilei Mondiale a drepturilor consumatorilor (15 martie). Primul summit, care a avut loc între 1-2 aprilie 2009, a avut ca temă „Încrederea consumatorilor în pieţele on line”.  
Eveniment:
John  Dalli, comisarul european pentru sănătate şi consumatori, va vorbi în deschiderea summitului, la data de 18 martie. Cu această ocazie, el îşi va prezenta viziunea privind politica Uniunii în domeniu, pentru următorii cinci ani 
  • Transmisiune prin EbS

Surse:
Site-ul internet consacrat Summitului european al consumatorilor:

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă