vineri, septembrie 02, 2011

Trăim în ţara în care benzina este un lux

Trăim în ţara în care benzina este un lux:

Benzina s-a scumpit cu şapte bani, iar preţurile de la pompă sunt acum între cinci lei 30 şi sase lei şi nouă bani pentru un litru. Şi motorina este mai scumpă cu trei bani. Plătim cel mult cinci lei 76 de bani pentru un litru. Explicaţia benzinarilor este aceeaşi. S-a scumpit barilul de petrol. Pentru că americanii sunt încrezători că economia Statelor Unite îşi va reveni în scurt timp, iar cotaţia barilului a revenit la 112 dolari.


Modificarea de preţ a carburanţilor este un aspect economic sensibil, mai ales în România. Acest lucru s-a văzut cel mai bine în luna ianuarie când recordurile de preţ au stârnit valuriu de proteste.


În 2008, un litru de benzină costa, în medie 3 lei, iar salariul mediu era 1.273 de lei, ceea ce înseamna că un român cu salariul mediu putea să cumpere 424 de litri de benzină, ceea ce înseamnă aproximativ 8 plinuri de benzină, considerând un rezervor de 50 de litri.


În 2011, un litru de benzină costă, în medie, 5,5 lei, iar salariul mediu este de 1.472 de lei. Dacă un român care câştigă această sumă de bani şi ar da-o toată pe benzină, şi-ar

Citeşte mai mult...

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă