Fasolea cu ciolan este rețetă care în ultimii ani a fost ridicată la rang de mâncare națională. E o rețetă simplă, pe care o face tot românul, care poate fi combinată cu diferite tipuri de carne sau simplă, cu legume, pentru cei care țin post. Adăugăm și ciolanul, chiar dacă postul Crăciunului ni-l interzice.
Se spune că fasolea din armată e cea mai bun sau că indienii din America au fost primii care au gătit-o. Cert este că fasolea e o legumă din care poți face o mâncare sublimă. Americanii, în special cei indigeni, au fost primii care au gătit fasolea. Tot ei au fost primii care au îndulcit-o, după gustul lor, cu melasă. Reţeta de mai jos nu e nici una de popotă şi nici una amerindiană, însă are puţin din fiecare. Un ciolan afumat, multă fasole şi patriotism de Ziua Națională.
Ingrediente:
- 1 kilogram de fasole uscată (înmuiată peste noapte) sau fasole gata fiartă din conserva
- 1 ciolan afumat
- 2 linguri de ulei
- 3 foi de dafin
- 1 ceapă albă mare
- 2 morcovi
- 1lingură boia de ardei
- 1 linguriţă rasă de oregano
- 3 linguri de pastă de tomate
Mod de preparare:
Fierbeţi ciolanul la foc mic spumând din când în când, până când carnea