Cassoulet este una dintre cele mai faimoase reţete, specifică părţii de vest a Franţei. Originea “cassoulet” nu este foarte clară, unii afirmă că este de origine arabă, alţii că a fost creată în timpul “războiului de 100 de ani”(sec XIV-XV). În Franţa există mai multe variante ale reţetei dar bucătarii declară în unanimitate, ca regulă de bază, că prepararea se face la foc mic.
Ingrediente:
- 500 g fasole albă (uscată),
- 5 cepe, 6 cuişoare,
- 100 g sorici,
- 3 crenguţe cimbru,
- 3 fire pătrunjel,
- 2 foi de dafin,
- 6 căţei de usturoi,
- 250 g cârnaţi (usturoiaţi),
- 500 g carne de miel,
- 400 g ceafa de porc,
- 100 g costiţă,
- 4 linguri untura,
- sare, piper,
- 3 roşii mari (circa 500 g),
- 2-3 linguri pesmet.
Mod de preparare:
1. Se pune fasolea la înmuiat. Se pune fasolea într-o oală mare, se adaugă 2 l de apă şi se lasă peste noapte cu capac să se înmoaie. Se curăţa 3 cepe şi se înfig în ele cuişoarele. Şoriciul se pune în apă clocotită şi se lasa să fiarbă câteva minute.
2. Se fierbe fasolea. Se leagă cu o aţă pătrunjelul, cimbrul şi o foaie de dafin. Se fierbe fasolea circa o oră în apă în care a fost înmuiata, împreună cu cele 3 cepe împănate,