Speculații privind trecutul și viitorul speciei umane
Consecințele respirației libere în medii cu frig extrem, conform unor studii recente sunt: scăderea temperaturii in cavitatea toracica, ceea ce duce la diminuarea reflexelor si activități organismului deci, scăderea capacității de supraviețuire. Unul dintre modurile străvechi de ameliorare ale acestui neajuns, a fost acoperirea nasului cu un material textil sau blana, astfel, aerul inspirat devine un amestec intre aerul expirat și aerul de inspirat mai suportabil, mai cald, dar mai sărac in oxigen. Acesta metoda se folosește și în prezent.
Tehnologia moderna, rezolva problema dar sursele de căldura artificiale sunt grele și cu autonomie redusa. Masca pentru aer cald este o invenție care rezolva problema utilizând un schimbător de căldura, aer aer, care se aplica peste prizele de aer, (nas gura)si recuperează căldura biologica din aerul expirat, cu ajutorul căreia, încălzește aerul ce urmează a fi inspirat. Luând în considerație ca este recuperata o buna parte din energia conținuta de aerul expirat care, oricum, se pierde, efortul organismului este diminuat proporțional iar efortul de supraviețuire este sever redus. MODUL DE COLECTARE AL CONDENSULUI NU ESTE DEZVALUIT.
Aceasta realiate îngăduie speculații pe tema origini speciei umane. Pe de o parte se observa evoluția nasului ca preîncălzitor de aer care se afla in proces de transformare, de la doua fose, cum se pot vedea in desenele rupestre pana la forma de astăzi. Mai mult, funcționarea fracționata a creierului poate fi consecința încetinirea funcțiilor pe termen lung datorata scăderii temperaturi mediului, ca o măsura de auto protecție a organismului. Acesta modificare ambientale s-ar fi putut datora unui fenomen natural sau adaptări la un nou mediu. ( pe terra)
Migrarea speciei nu este ceva nou. Este plin de exemple la scara planetara iar la scara interplanetara uriașele cheltuielile de cercetare si experiențele la nivel mondial al marilor puteri este un exemplu graitor. Nu doar dorința de expansiune ci și perspectiva epuizări rezervelor de energiei ale planetei sunt motive întemeiate pentru aceste activități. (chiar dacă s-ar găsi noi forme de energie, degradarea mediului este ireversibila.)
Alternativa ar fi controlul demografic pana la stabilirea echilibrului intre consumul energetic și ceea ce vom ști în acel moment sa luam de la soare. Acesta se poate numai prin educație.
Cunoașterea, singura responsabila de nivelul educației, este dependenta de funcționarea creierului la o capacitate mult sporita, ceea ce, în momentul de fata nici măcar nu se întrezărește. Este deci îndreptățit sa cred ca trebuie sa parcurgem un nou ciclu de evoluție în condițiile în care energia este pe terminate iar creierul nu da semene de revenire la întreaga capacitate, într-un viitor apropiat.
Soluția se găsește în ingineria genetica iar materialul exista la triburile de pigmei.
Micșorarea staturi umane rezolva problema pentru încă un ciclu de evoluție (sau mai multe) și are mai multi sorti de izbânda decât migrația în spațiu. Costurile sunt inferioare iar marja de timp previzibila. Acesta alternativa poate sa fie greu de înțeles și acceptat dar este singura și deloc mai fantezista decât migrarea în spațiu.
Chiar daca aceste comentarii par bizare, cei care lucreaza in medii cu temperaturi minime extreme merita sa foloseasca si chiar sa perfectioneze masca pentru aer cald pe care eu o daruiesc bucuros oricui.
Olaru Laurentiu.