luni, septembrie 02, 2013

Atenţie la fluorul din pasta de dinţi!

Unul din produsele pe care le consumăm în mod curent este, indubitabil, pasta de dinţi. Tocmai de aceea, poate că ar trebui să acordăm mult mai multă atenţie acestui tip de produs pe care-l administrăm în mod regulat organismului nostru. De la preţ, producător, până la compoziţia chimică şi efectul acestora asupra corpului uman, toţi parametrii care definesc acest tip de produs ar trebui să ne concentreze atenţia asupra unor anumite modele specifice care se pliază cel mai bine cerinţelor fiecărui individ în parte.
În urma unui studiu condus de “Union Fédérale Des Consommateurs - Que Choisir” din Franţa, şi publicat de APC România, au fost testate 21 de modele de paste de dinţi aparţinând a diverşi producători. În urma testelor efectuate, s-au obţinut anumite punctaje, pe baza cărora se pot clasifica diversele modele de paste de dinţi. Pe site-ul APC România puteţi accesa rezultatele acestei testări şi puteţi face o comparaţie în funcţie de parametrii cei mai importanţi.
Între parametrii testaţi se numără nivelul prezenţei substanţelor cu disfuncţii endocrine, prezenţa diverşilor agenţi chimici, pH, abrazivitatea, conţinutul de fluor etc., parametrii asupra cărora vom detalia pe scurt în continuare.
EDC-urile (Endocrine Disrupting Chemicals) sunt substanţe al căror efect asupra organelor endocrine este foarte puternic, rezultând de la disfuncţii ale acestora până la distrugerea totală a funcţiilor lor. În studiul efectuat, a fost luat în calcul şi acest aspect, întrucât în componenţa pastelor de dinţi pot intra şi acest tip de substanţe. Punctajul obţinut este pe o scară de la 1 la 5, 1 determinând o prezenţă accentuată a acestora, iar 5, o prezenţă inofensivă. Pe lângă acestea, a fost testat şi gradul de prezenţă al alergenilor şi al agenţilor coloranţi care intră în compoziţia chimică.
Abrazivitatea asupra dentinei a fost măsurată, rezultatele indicând în ce măsură pasta de dinţi are un efect mai mult sau mai puţin distructiv asupra dentinei. Cu cât abrazivitatea este mai mare, cu atât dentina este distrusă mai repede.
pH-ul este unul din parametrii cei mai des întâlniţi în majoritatea produselor de curăţare. Acest parametru indică nivelul de aciditate al produsului în sine. În cazul pastelor de dinţi, este indicat ca acest parametru să aibă o valoare cât mai apropiată de cea a pH-ului  natural al salivei umane, care se află cuprins între valorile 6.2 – 7.4. Pentru pastele de dinţi, un pH mai mic de 7 indică un comportament acid al acestora, efectul fiind distructiv, în vreme ce un pH mai mare de 7 indică un comportament alcalin, efectul în timp fiind acela al depunerii de tartru.
Fluorul reprezintă agentul esenţial în compoziţia pastei de dinţi, acesta fiind cel responsabil pentru curăţarea dinţilor. Însă, în urma studiilor de specialitate s-a constatat că fluorul, pe termen lung, are efecte dăunătoare asupra creierului uman. În consecinţă, unele companii au renunţat complet la includerea fluorului în compoziţia pastei de dinţi. În continuare, însă, o concentraţie de 1400 ppm de fluor (cea admisă şi folosită pentru pastele de dinţi) este considerată inofensivă şi optimă pentru curăţarea dinţilor. Sub această valoare, eficienţa pastei de dinţi este diminuată, iar peste această valoare, aportul de fluor adus organismului poate deveni periculos.
Folosind rezultatele obţinute în urma testării în laboratoarele ICRT (International Consumer Research Testing), APC România vă pune la dispoziţie un comparator pentru diverse modele, pe baza căruia să puteţi alege corect şi să fiţi mai informaţi.
Atenţie! APC România recomandă folosirea pastei de dinţi fără fluor, arome artificiale, coloranţi, conservanţi, îndulcitori, agenţi antibacterieni si agenţi de înălbire artificiali.



Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania /
Romanian Association for Consumers Protection

Distribuit de APC Botoşani

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă