miercuri, martie 26, 2014

Hainele și jucăriile, principalele produse periculoase în UE - 26/03/2014

Sistemul de alertă rapidă al UE pentru produsele periculoase (RAPEX) a emis, în 2013, un număr record de alerte, semnalând și o creștere semnificativă a numărului de produse nesigure provenind din China.
Anul trecut, RAPEX a emis, în total, 2 364 de alerte privind siguranța produselor nealimentare. Printre articolele vizate s-au numărat căzi de baie și cărucioare pentru copii instabile, cerneluri pentru tatuaje având în compoziție substanțe toxice interzise și pantofi conținând substanțe alergene.
Sistemul, care garantează că produsele periculoase sunt retrase de pe piață sau recuperate rapid de la consumatori, își funcționează în cele 28 de țări membre ale UE, în Norvegia, Islanda și Liechtenstein.
Numărul de alerte emise în 2013 a fost cu 3,8% mai mare decât în anul precedent. Comisia pune această evoluție nu atât pe seama creșterii numărului de produse periculoase distribuite în Europa, cât mai ales pe îmbunătățirea mijloacelor de detectare și pe eficientizarea modului în care acționează autoritățile naționale de supraveghere.
10 ani de protecție a consumatorilor
De la lansarea sistemului RAPEX, în 2003, an în care au fost primite 200 de notificări, numărul de produse neconforme detectate prin intermediul său a crescut în mod constant, de la an la an.
Măsurile având ca obiect hainele și jucăriile pentru copii au reprezentat câte un sfert din numărul total de măsuri corective aplicate în 2013, fiind urmate de cele care au vizat produsele electrice (9% din cazuri), autovehiculele (7%) și produsele cosmetice (4%).
Cele mai frecvente riscuri potențiale pentru consumatori au fost toxicitatea chimică și riscurile de strangulare, rănire, asfixiere și șocuri electrice.
Aproape două treimi din articolele periculoase proveneau din China (64%): o creștere cu 6% în raport cu anul 2012 și de 10% față de 2011. UE colaborează cu China pentru a-i determina pe producători să înțeleagă mai bine standardele în materie de siguranță a produselor.
Proporția de produse periculoase fabricate în Europa identificată de sistem a scăzut de la 27%, în urmă cu 10 ani, la 15% în 2013.
Cel mai mare număr de notificări au fost emise anul trecut în Ungaria (12% din cazuri), Germania și Spania (11%), Bulgaria (8%) și Regatul Unit (6%).
Comisia insistă ca statele membre să adopte măsuri legislative de natură să îmbunătățească trasabilitatea produselor. În prezent, pentru 10% din produsele nesigure comercializate în Europa nu poate fi identificată încă țara de origine sau de fabricație.
Întrebări și răspunsuri - RAPEX în 2013 English
Puncte naționale de contact RAPEX pdf - 91 KB [91 KB] English (en)

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă