duminică, octombrie 19, 2014

Ebola - răspunsul UE



Lucrător de sănătate în costum de protecție © UE 
Ca răspuns la izbucnirea actualei Ebola în Africa de Vest, UE contribuie ajutor umanitar, expertiza, coordonarea internațională și asistența pentru dezvoltare pe termen lung.

Context

Focar Ebola în Africa de Vest afectează Liberia, Nigeria, Guineea, Sierra Leone și cel mai recent Senegal.Ca din 15 octombrie peste 8 997 de persoane au fost infectate și mai mult de 4 493 de oameni au murit.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat epidemia de Sănătate Publică de urgență de interes internațional.
Situația continuă să se deterioreze rapid și riscă să afecteze economiile țărilor în cauză. Focar Ebola creează, de asemenea, nevoile umanitare secundare, cum ar fi hrană, apă curată și salubritate.
Comisia Europeană și statele membre ale UE colaborează îndeaproape în cadrul Comitetului pentru securitate sanitară (HSC), pentru a gestiona cele mai recente evoluții și pentru a coordona abordările privind prevenirea și pregătirea pentru Ebola, în conformitate cu Decizia 1082/2013 / UE privind amenințările grave de sănătate transfrontalierepdf Traducerile pe link-ul anterior .
Comisia monitorizează evenimentul de la izbucnirea a fost notificată martie 2014 Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sunt producătoare deevaluări de risc, actualizări epidemiologice, sfaturi pentru călători și alte informații privire la litigiul de urgență.

Răspunsul UE

Comisia Europeană a alocat fonduri din martie 2014 și-a redus continuu eforturile pentru a stopa răspândirea virusului și oferă tratament pentru persoanele infectate. În plus, ea a desfășurat experți umanitari și a oferit echipament atât de necesare, inclusiv transportul aerian de bunuri și personal, prin serviciul său aerian umanitar.
În total, UE oferă ajutor umanitar și dezvoltare 180 millionin EUR pentru țările afectate, inclusiv echipamente și personal. Acest ajutor vine pe partea de sus a asistenței oferite de statele membre ale UE.
Instituțiile UE au creat un grup de lucru Ebola, care reunește toate serviciile Comisiei și Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), inclusiv delegațiile UE din țările afectate (prin teleconferințe). Există întâlniri zilnice ale Grupului de lucru la nivel operațional în cadrul Centrului de Coordonare de raspuns de urgenta al Comisiei Europene (ERCC), care includ toate statele membre și în cazul în care alte părți interesate sunt invitate să participe în mod regulat, cum ar fi organizațiile internaționale și ONG-uri.Grupul de lucru asigură legătura în mod constant cu OMS și alți parteneri cheie.

Asistență și expertiză UE pe teren

Eforturile UE de a ajuta țările din Africa de Vest lupta impotriva virusului Ebola, ca din 16 octombrie, 2014 Sursa: consilium.europa.eu
UE a reacționat la epidemia de Ebola de la debutul acesteia. Inițial, aceasta a oferit 11,9 milioane de euro pentru a aborda unele dintre cele mai urgente nevoi umanitare prin intermediul partenerilor săi de pe teren. Acest lucru a fost urmat de 140 de milioane de euro pachetul pentru a susține sănătatea și serviciile publice din țările afectate.   
O altă finanțare ajutor de 30 de milioane de euro a fost anunțat de către președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, la 25 septembrie. Această finanțare a fost canalizate prin intermediul mai multor organizații partenere, inclusiv OMS, Médecins Sans Frontières (MSF) și Federația Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).
Mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat pentru furnizarea de asistență în natură. Mai multe state membre au furnizat echipamente medicale, produse de salubritate și experți în acest fel.
Experții umanitare și specialiști în boli periculoase au fost dislocate în regiunea afectată, în cazul în care acestea sunt monitorizarea situației și menținerea legăturii cu partenerii și autoritățile. MLab - un laborator mobil finanțat de către Comisia Europeană - este, de asemenea, funcționează pe teren.
La începutul lunii octombrie, Uniunea Europeană a creat un pod aerian umanitar în Africa de Vest : Comisia Europeană facilitează transportul de elemente de relief furnizate de statele UE pentru țările afectate. În plus, UE va finanța și coordona, dacă este necesar, evacuarea personalului internațional din Liberia, Guineea și Sierra Leone.
Mobilizare diplomatic se face prin intermediul delegațiilor Uniunii Europene și alte canale, în scopul de a facilita răspunsul umanitar în țările în cauză, pentru a sensibiliza guvernele nu a exagerat la criza cu privire la călători restricții, impedimente comerciale, etc
Serviciul European de Acțiune Externă este, de asemenea, axat pe analiza situației actuale, precum și a implicațiilor sale mai ample, în scopul de a evalua și de a identifica cerințele și acțiunile necesare pentru a se confrunte cu această provocare majoră pentru țările afectate.   
Mai mult decât atât, SEAE este efectuarea de planificare prudent cu scopul de a livra rapid orice acțiuni suplimentare care pot fi necesare pentru a consolida răspunsul colectiv al UE și să sprijine eforturile existente de către statele membre ale UE.

Este Ebola un risc pentru sănătatea publică pentru UE?

Europa nu este scutit de riscul de sănătate publică prezentat de Ebola. Cu toate acestea, riscul de Ebola răspândire pe scară largă în populația UE este considerat în continuare redus. Deși virusul Ebola este extrem de contagioasa, răspândirea sa este limitată la condiții foarte specifice, care implică contact apropiat cu fluidele corporale ale unei persoane sau cadavru infectat. În plus, Europa are standarde foarte ridicate de procedurile de control al infectiilor din Europa.
În ciuda riscului scăzut, UE trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea de un călător cu virusul Ebola revenirea la UE și pentru cazuri secundare suplimentare în Europa.
Este important ca punerea în aplicare a măsurilor de prevenire, inclusiv informarea și sensibilizarea călătorilor care se întorc și furnizorii de servicii medicale și asigurarea faptului că sistemele de sănătate europene sunt pregătite pentru diagnosticarea si tratamentul de Ebola în caz de nevoie.

Link-uri audiovizuale

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă