joi, iunie 19, 2008

Către o Cartă Europeană a drepturilor consumatorilor

Parlamentul European a adoptat azi un raport din iniţiativă proprie care susţine elaborarea unei Carte europene a drepturilor consumatorilor de energie. Revizuirea legislaţiei privind pieţele de electricitate şi de gaze naturale (aşa-numitul "pachet energetic", votat la 18 iunie) trebuie să permită deschiderea totală a pieţei de energie, însă potrivit deputaţilor, mecanismele de piaţă nu pot garanta interesele consumatorilor. De aceea, Parlamentul European se exprimă pentru o Cartă Europeană.

Raportul elaborat de Mia De Vits (PSE, Belgia) a fost adoptat cu 543 voturi pentru, 48 împotrivă şi 14 abţineri. Garantarea unei protecţii mai bune a consumatorilor de energie şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor furnizate de operatori sunt obiectivele comune tuturor membrilor Parlamentului European.

Parlamentul European consideră această Cartă un document de informare pentru colectarea, clarificarea şi consolidarea drepturilor consumatorilor în sectorul energetic, aşa cum au fost deja adoptate în legislaţia UE în vigoare.

În raport se subliniază faptul că preţurile europene la energie electrică şi gaze trebuie să fie rezonabile, uşor şi clar comparabile, transparente şi, de asemenea, bazate pe consumul real de energie. Preţurile, tarifele, mecanismele de indexare şi condiţiile publicate trebuie să fie uşor accesibile consumatorilor, printr-un set cuprinzător şi uşor de înţeles de instrumente de informare. Pentru a garanta transparenţa, este necesară dezvoltarea unui model pentru facturile standard, bazat pe cele mai bune practici.

Este nevoie să se asigure protecţia drepturilor universale, în special în ceea ce priveşte accesul la energie al diferitelor grupuri sociale, economice şi regionale prin intermediul stabilităţii şi securităţii aprovizionării. În plus, consumatorii trebuie să aibă posibilitatea să se racordeze uşor, gratuit şi în termen de o lună la un nou furnizor.
Membrii Parlamentului European solicită statelor membre să instituie un ghişeu unic pentru toate solicitările de informaţii ale consumatorilor, de exemplu prin intermediul autorităţilor naţionale de reglementare din sectorul energetic, facilitând, astfel, accesul acestora la informaţii şi asigurând, în acelaşi timp, faptul că informaţiile sunt totodată accesibile pentru consumatori din punct de vedere al localizării, al timpului necesar, al instrumentelor prin care pot fi accesate şi al gradului de detaliere.

Parlamentul European a adoptat un amendament în care se solicită statelor membre să se asigure că extinderea utilizării contoarelor inteligente are loc cu întreruperi minime pentru consumatori. Responsabilitatea pentru acest lucru ar trebui să revină companiilor de distribuţie şi furnizare a energiei, iar autorităţile naţionale de reglementare ar trebui să fie responsabile pentru monitorizarea acestui proces de extindere.

În ceea ce priveşte plângerile, se recomandă instituirea, cât mai aproape de consumatori, a unui ghişeu comun pentru orice fel de plângeri ale consumatorilor şi să încurajeze soluţionarea acestor plângeri prin metode alternative de soluţionare a litigiilor.

Problemele serioase cu care se confruntă consumatorii vulnerabili de energie trebuie abordate în mod explicit de către sistemele naţionale de asigurări sociale sau prin intermediul unor altor măsuri echivalente. Parlamentul European solicită Comisiei să furnizeze orientări cu privire la o definiţie comună a obligaţiilor de serviciu public şi să supravegheze punerea în aplicare de către statele membre a obligaţiilor.

Potrivit europarlamentarilor, trebuie să se acorde prioritate surselor de energie regenerabilă, producţiei combinate de energie termică şi electrică şi altor forme de producţie integrată. Dreptul consumatorilor de a opta în cunoştinţă de cauză în favoarea surselor de energie regenerabilă ar trebui recunoscut în Cartă. Prin urmare, toţi consumatorii ar trebui să fie informaţi într-un mod obiectiv, transparent şi nediscriminatoriu în legătură cu sursele de energie la care pot avea acces.

http://www.europarl.europa.eu/news/expert/default_ro.htm

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă