miercuri, septembrie 10, 2014

Consumatorii români - ignoraţi de la dezbaterea unui proiect de lege care îi priveşte

Camera Deputaților crează un dezechilibru semnificativ pentru consumatori

Ref: Proiectul de lege privind clauzele abuzive

Conform site-ului Camerei Deputaților, astăzi, 10 septembrie 2014, pe ordinea de zi a Comisiei Juridice, de disciplină și imunități se află, printre altele, și Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori.

Invitați la această dezbatere sunt Ministerul Justiției și Asociația Română a Băncilor. Remintim că acest proiect de lege a fost adoptat de Senat la sfârșitul anului 2013, în forma adoptată fiind incluse multe din propunerile ARB. Analiza efectuată în luna aprilie a anului 2014 de APC România a relevat că proiectul de lege, în forma adoptată de Senat, este contrar în cea mai mare parte legislației și jurisprudenței Uniunii Europene și că este profund inechitabil pentru consumatorii români. Ca un ecou al celor constatate de APC România, ulterior acest proiect a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru industrii și servicii din cadrul Camerei Deputaților. Mai mult, proiectul nu are susținerea Guvernului României.

Suntem neplăcut surprinși că în continuare consumatorii/utilizatorii de servicii financiare sunt ignorați, iar la dezbatere sunt invitați numai reprezentanții industriei bancare, în speță ARB, cei care au tot interesul ca proiectul să treacă în forma adoptată de Senat, în defavoarea consumatorilor. Nu înțelegem de ce una din instituțiile cheie ale statului este cea care creează acest dezechilibru în defavoarea consumatorilor, omițând să invite la dezbateri și reprezentanții utilizatorilor de servicii financiare, direct afectați de acest proiect legislativ”, a precizat domnul Conf.univ.dr. Costel Stanciu, Președintele APC România.


I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă